Στο περιθώριο της πανδημίας του κορωνοϊού τιμάται η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου, με τις πολιτικές παρατάξεις να έχουν εκφράσει τις προηγούμενες ημέρες τη διαφωνία τους για την απόφαση της απαγόρευσης των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια. Παρά το “stop” στις συγκεντρώσεις άνω των τεσσάρων ατόμων η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, με τις αστυνομικές πηγές να δηλώνουν πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα σε απολύτως νόμιμο πλαίσιο, ώστε να μην πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις που θα επιτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊοϋ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το Ίδρυμα:
Στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, οι γνωστοί «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, αυξημένη είναι η αστυνομική παρουσία ειδικά στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.
Χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω φωτογραφίες από τη Στουρνάρη, την Πατησίων και τους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο.
Στο Πολυτεχνείο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Λίγο μετά τις 10:00 ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες, ειδικά τους νέους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε για να βγούμε πιο ισχυροί αλλά και πιο ενωμένοι».
«Το διαχρονικό αίτημα για ελευθερία συμπληρώνεται από την υπευθυνότητα που πρέπει όλοι να δείξουμε, για να βγούμε πιο ισχυροί και ενωμένοι από αυτή την περιπέτεια. Κάθε σημαντική επέτειος αποκτά νέο νόημα μέσα στις περιστάσεις που γιορτάζεται. Σήμερα, οι προτεραιότητες είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, ειδικά τους νεότερους που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση», ήταν ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού.
Στεφάνι κατέθεσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνοντας ότι: «Η Δημοκρατία δεν είναι μόνο καθεστώς ελευθερίας αλλά και ευθύνης. Το Πολυτεχνείο δεν καθόρισε μόνο μία γενιά αλλά την πιο προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Η υπέρβαση της ατομικότητάς μας για το κοινό καλό, τη δημόσια υγεία και την αλληλεγγύη, είναι, σήμερα, ο δικός μας αγώνας».