Μία μέρα πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μετά το «πολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της απαγόρευσης των συναθροίσεων εν όψει του Πολυτεχνείου.
Επίσης, ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού και για τα μέτρα που χρειάζεται να τηρούνται. Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφάσισε να δυναμιτίσει το πολιτικό σκηνικό, ενώ σημειώσε ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος εδώ και 20 μέρες «δηλητηριάζει« το πολιτικό κλίμα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανάκλησης της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων θα φέρει αποκλιμάκωση. Διαβάστε όσα είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης στον Δημήτρη Τάκη:
Για το τι θα γίνει την Τρίτη 17 Νοέμβρη μετά τις τελευταίες εξελίξεις:
«Τα πράγματα είναι απολύτως κρίσιμα. Συναισθανόμαστε όλοι τη μεγάλη δυσκολία και την κρισιμότητα των στιγμών λόγω της πανδημίας, του απόλυτου εκτροχιασμού στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβερνητική πλευρά που υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση για μας αυτό είναι το πρωτεύον και το μείζον για αυτό εγκαίρως είπαμε ότι θα τιμήσουμε τη φετινή επέτειο από απόσταση, μέσα στην καραντίνα, με υγειονομικά μέτρα, όπως επιβάλλουν οι περιορισμοί διότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η αγάπη στον συνάνθρωπο, η προσπάθεια να κρατηθεί ο πληθυσμός υγιής, η προσπάθεια να αντέξει το ΕΣΥ που δεν ενισχύθηκε όσοα θα έπρεπε το τελευταίο 8μηνο, είναι πάνω από όλα. Για αυτό υπάρχουν τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, για αυτό παρόλο που υπογραμμίζουμε όλες τις ευθύνες της κυβέρνησης για το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, λέμε από την πρώτη στιγμή ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν.
Η πανδημία πρέπει να αποκλιμακωθεί, οι διασωληνωμένοι πρέπει να πέσουν, στόχος είναι αυτοί οι φριχτοί αριθμοί των νεκρών όλο και να αποκλιμακώνονται και το μυαλό μας και η καρδιά μας είναι δίπλα σε αυτούς που δίνουν τη μάχη καθημερινά είτε ως ασθενείς είτε ως λειτουργοί της υγείας και στις οικογένειές τους.
Μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο κλίμα, ο κ. Μητσοτάκης με προσωπική ευθύνη αποφάσισε να πυροδοτήσει το πολιτικό σκηνικό. Θα μπορούσε εξ αρχής να φωνάξει τα πολιτικά κόμματα σε μια συνεννόηση για το πώς μπορεί να γίνει ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου, να τιμηθούν τα οράματά του και οι νεκροί του και να καλλιεργήσει κλίμα πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης κι ο καθένας, αν αυτό δεν ήταν εφικτό, να πάρει την ευθύνη του απέναντι στην πανδημία και τη δημόσια υγεία».
Για το πώς προέκυψε η απαγόρευση των συναθροίσεων:
«Το θέμα προέκυψε από την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., με εντολή του κ. Χρυσοχοΐδη και με πολιτική απόφαση και ευθύνη του κ. Μητσοτάκη να απαγορεύσει τις συναθροίσεις. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου, για μια σειρά ανθρώπων που έχουμε απόλυτη ευαισθησία για τα θέματα της δημόσιας υγείας, που όλο το προηγούμενο διάστημα και σήμερα ασκούσαμε κριτική με καλόπιστο τρόπο, είναι casus belli. Γιατί είναι casus belli; Διότι δεν έχει στόχο, κατά τη γνώμη μας, να προστατέψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αλλάζει κάτι στα δεδομένα της χώρας από 15 μέχρι 18 Νοέμβρη; Όχι, βέβαια. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι η απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να απολογηθεί στο ακροδεξιό, σκληροπυρηνικό ακροατήριο, το οποίο έχει τμήμα της ηγεσίας του κόμματός του.
Ο κ. Μπογδάνος εδώ και 20 μέρες έχει βαλθεί με δημόσιες τοποθετήσεις να «δηλητηριάσει» το πολιτικό κλίμα και να προκαλέσει κάθε δημοκράτη πολίτη.
Έστελνε ερωτήσεις στον κ. Χρυσοχοΐδη αν θα απαγορευτεί η πορεία του Πολυτεχνείου, με τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει. Δεν τον «έκοψαν» τον κ. Μπογδάνο τα υγειονομικά μέτρα. Προχθές, ως άλλος Ντερτιλής έβλεπε την επιχείρηση της Αστυνομίας έξω από το Πολυτεχνείο και είναι σε μια διαρκή προκλητικότητα».
Για το αν τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) κρατούσαν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπήρχε θέμα:
«Εγώ εκφράζω το δικό μου κόμμα, δεν θέλω να ερμηνεύσω ούτε τη στάση του ΚΚΕ, ούτε τη στάση του ΜέΡΑ25. Θέλω να πω όμως ότι αυτή είναι μία πολιτική απόφαση που εκτρέπει τα πράγματα, είναι μία απόφαση η οποία προκαλεί και ο ασφαλής τρόπος της αποκλιμάκωσης είναι η ανάκληση αυτής της απόφασης, η απόλυτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων και να κληθούν όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και βεβαίως, κατά την απολύτως προσωπική μου άποψη, έχει και απολήξεις. Και λέω ότι αυτό με χαρακτηρίζει προσωπικά, στην παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και στην παραίτηση του πολιτκού υπεύθυνου, του κ. Χρυσοχοΐδη. Αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να μένουν έτσι».
Για το τι σημαίνει η απόλυτη τήρηση των κανόνων υγειονομικής ασφάλειας και αν αυτό σημαίνει να μην γίνει η πορεία στις 17 Νοέμβρη:
«Αυτή τη θέση έχει το κόμμα μου. Άλλο αυτο, όμως, και άλλο η απαγόρευση της συνάθροισης σε όλη τη χώρα. Που βρισκόμαστε πια; Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι κανένα όργανο του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα;».
Για το κοινό κείμενο ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25:
«Εγώ εκπροσωπώ το κόμμα μου, τον εαυτό μου και, νομίζω, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι σεβόμαστε απολύτως τα υγειονομικά μέτρα, υπογραμμίζαμε στον κ. Μητσοτάκη την ευθύνη του να είναι πιο αυστηρός με την υγειονομική κρίση την προηγούμενη περίοδο και βλέπουμε ότι τώρα με κρίση αυταρχισμού να μαζέψη τα αίσχη που έχει προκαλέσει στο πεδίο της δημόσιας υγείας. Εγώ στο όνομα αυτού μιλώ και δεν θεωρώ ότι η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας είναι στον αντίποδα της τήρησης της δημόσιας υγείας. Εγώ λέω και καραντίνα και μέτρα και όχι αντισυνταγματική εκτροπή και αυταρχισμός».
Στη συνέχεια ο Κώστας Ζαχαριάδης μίλησε για την πανδημία και την πορεία της στη χώρα, ενώ τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι πώς από τα νούμερα του Μαΐου, φτάσαμε στο χτεσινό αρνητικό ρεκόρ με τους 71 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Νέα Δημοκρατία «απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας». Όσον αφορά το εμβόλιο του κορωνοϊού, τόνισε ότι είναι από τους πρώτους που θα το κάνουν.