Ελλάδα

Το φαρμακερό σκίτσο του Αρκά για όσους διαφωνούν με την καραντίνα

Το δικό του σχόλιο για το lockdown κάνει ο Αρκάς.

Σε γενικό lockdown βρίσκεται η χώρα από τις 7 Νοεμβρίου, μετά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Οι μετακινήσεις έχουν περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες, ενώ οι πολίτες επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως είναι η εργασία, λόγοι υγείας, παροχή βοήθειας σε άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη και για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, από σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, κλείνουν και τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία -τα οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσαν κανονικά- προκειμένου να μειωθεί ο συγχρωτισμός και η διασπορά της νόσου. Πολλοί είναι οι πολίτες ωστόσο που αντιτίθενται στα μέτρα προστασίας και αρνούνται να κάτσουν σπίτι τους θέτοντας έτσι την δημόσια υγεία σε κίνδυνο.

Στο σκίτσο του γνωστού καλλιτέχνη υπάρχουν δύο άστεγοι, οι οποίοι έχοντας χάσει το σπίτι τους έχουν βρει καταφύγιο σε μια γωνιά ενός πεζοδρομίου. Ο ένας κάθεται πάνω σε κουβέρτα ενώ ο άλλος έχει για προστασία μόνο ένα χαρτόκουτο. Ο Αρκάς έχει επιλέξει να συνοδέψει αυτή την εικόνα με τους δύο ανθρώπους να συνομιλούν και τον έναν να λέει στον άλλον:

“Τ’ άκουσες; Διαμαρτύρονται γιατί τους λένε να κάθονται στα σπίτια τους”. Τότε ο δεύτερος αποκρίνεται: “Κόφ’ την πλάκα, ρε”.  Με τον τρόπο αυτό θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όσους γκρινιάζουν και αρνούνται να κάνουν πράξη το “μένουμε σπίτι”. Προσπαθεί να δείξει ότι κάτι τόσο απλό, όπως το να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και να κάτσουμε στο διαμέρισμά μας για κάποιους δεν είναι, αφού -για διάφορους λόγους- δεν έχουν ούτε καν σπίτι και ζουν στο δρόμο απροστάτευτοι.

Δείτε το σκίτσο:

Λίγα λόγια για τον Αρκά:

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, , ιταλικά, ισπανικά, , πολωνικά, , σέρβικα και ), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα μας είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ως ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ.