Ελλάδα

Πολυτεχνείο: ΣτΕ – «Ναι» στην απαγόρευση των συναθροίσεων

Πολυτεχνείο: Συνταγματική θεωρεί το ΣτΕ τη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση.

Συνταγματική έκρινε την απαγόρευση των συναθροίσεων το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό, η πρόεδρος του ΣτΕ, Μαίρη Σαρπ, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, απέρριψε το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής που να «παγώνει» την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. για απαγόρευση των εορταστικών εκδηλώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας απέρριψε το αίτημα για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19 με συνέπεια να θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας προσέφυγαν το ΜέΡΑ25 και ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και μικρός αριθμός πολιτών. Οι προσφεύγοντες έχουν καταθέσει και αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.

Η κυρία Σαρπ εισήγαγε, σε αυτό το στάδιο, την αίτηση των προσφευγόντων στην Ολομέλεια του ΣτΕ και απέρριψε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχαν αιτηθεί το ΜέΡΑ25 κ.ά.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται πως η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και την Ευρωπαϊκή νομολογία.

Θυμίζουμε ότι κοινό κείμενο κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων υπέγραψαν χθες ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 με πρωτοβουλία του πρώτου. Το κείμενο ανέφερε:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη τη χώρα και για τέσσερις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».