Τα γουνοφόρα ζώα (βιζόν) που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη δεν νοσούν από τον κορωνοϊό. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάτο, μετά το συμβάν σε μονάδες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ προέβησαν προληπτικά σε δειγματοληψίες στα μινκ (το πιο κοινό όνομα των γουνοφόρων ζώων) που εκτρέφονται στην προαναφερόμενη μονάδα γιατί «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δειγματοληπτικός και κλινικός έλεγχος των ζώων δεν έδειξε απολύτως καμία ένδειξη. Ωστόσο, όπως είπε, «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ στο εξής θα παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας τους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις».
Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα (βιζόν). Αν και δεν έχει άδεια λειτουργίας, η μονάδα λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Είχαν θανατωθεί χιλιάδες μινκ σε φάρμα εκτροφής στο Βόιο
Περισσότερα από 1800 γουνοφόρα ζώα, προερχόμενα όλα από την ίδια φάρμα εκτροφής στην περιοχή του Βοΐου, έχουν μέχρι στιγμής θανατωθεί απότο Σάββατο με ευθανασία, καθώς διαπιστώθηκε πως είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου. Συνολικά, τα μινκ της συγκεκριμένης φάρμας που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2500, τα οποία στη συνέχεια θάβονται σε υγειονομική τάφρο, που έχει ανοιχτεί γι’ αυτόν τον σκοπό δίπλα στον χώρο του εκτροφείου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Θεόφιλο Καντζόγλου, δείγματα ελήφθησαν και από άλλες τέσσερις φάρμες στην περιοχή του Βοΐου, στις οποίες εκτρέφονται συνολικά περί τα 38.000 ζώα (περίπου 25.000, 1.000, 6.000 και 5.000 αντίστοιχα) και τα αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ή το αργότερο την Τρίτη.
Η θανάτωση των μινκ δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά αντίθετα στις σκανδιναβικές χώρες ειδικά έχουν θανατωθεί εκατομμύρια. Ειδικά στη Δανία το σχέδιο μιλάει για θανάτωση περίπου 17 εκατομμυρίων και, όπως είναι φυσικό, έχουν προκληθεί αντιδράσεις.