Ειδήσεις

Μανιτάκης για Πολυτεχνείο: «Δικαιολογημένη η λήψη περιοριστικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας»

Μανιτάκης για Πολυτεχνείο: Θέση για τα περιοριστικά μέτρα ου έχουν επιβάλλει οι αρχές ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου λόγω κορωνοϊού πήρε ο Συνταγματολόγος.

Την άμεση ανάκληση της απόφασης που απαγορεύσει την συνάθροιση άνω των τεσσάρων ατόμων με φόντο τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων σε όλη την Ελλάδα σε ανοικτούς χώρους, ενόψει του Πολυτεχνείου, με τον Συνταγματολόγο Αντώνη Μανιτάκη, να δίνει τη δική του απάντηση.

Ο κορυφαίος Συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά πως “όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;”.

Θέση για το θέμα πήρε και ο Νίκος Αλιβιζάτος:

Υπενθυμίζεται ότι και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την απαγόρευση των συναθροίσεων και την ευκολία με την οποία κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν αντισυνταγματική. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Αλιβιζάτος είπε χαρακτηριστικά:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.