Πολιτική

Απαγόρευση συναθροίσεων: Μνημείο αυταρχισμού και επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα σχολιάζουν ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25

Απαγόρευση συναθροίσεων: Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς για το νέο μέτρο. Οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη αναφέρει το σχόλιο του ΚΚΕ. Για ολομέτωπη επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα κάνει λόγο το ΜεΡΑ 25.

Οξύνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης με φόντο την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης του Αρχηγού της Αστυνομίας για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων μέχρι και τις 18 Νοέμβρη, τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜεΡΑ 25 επιτίθενται στην κυβέρνηση που την κατηγορούν για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική διολίσθηση.

Το ΚΚΕ σηκώνει το γάντι

Το σχόλιο του Κομουνιστικού Κόμματος έχει αναφορές σε χουντικά διατάγματα και ξεκαθαρίζει ότι τις απαγορεύσεις θα τις ακυρώσει στην πράξη το λαϊκό κίνημα, ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά ότι θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

«Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα “ καθ’ άπασαν την επικράτειαν”, όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.

ΜεΡΑ25: Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά σε αντιδημοκρατικές πρακτικές

Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της Πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντιδράσεις και από νομικούς

Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε νομικούς που εκφράζουν την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος και ο Θανάσης Καμπαγιάννης έχουν τοποθετηθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης που καταργεί το άρθρο 11 του Συντάγματος που αποτελεί θεμέλιο του πολιτεύματος. Και οι δύο νομικοί εξέφρασαν την άποψη ότι τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν την διάταξη ως αντισυνταγματική.