Τα νέα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι σε ισχύ από το βράδυ της Παρασκευής. Πλέον μετά τις 21:00 μπορούμε να βγαίνουμε από τα σπίτια μας, μόνο για εργασία, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για ένα σύντομο περίπατο με το κατοικίδιο μας, κοντά στην οικία μας. Σήμερα Σάββατο θα γίνουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο των σχολείων πανελλαδικά, όπως εισηγήθηκαν οι επιστήμονες χθες.
Στη χθεσινή ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν νέες εστίες του ιού σε περιοχές που είχαν λίγα κρούσματα λόγω της συγκομιδής των ελιών και των μετακινήσεων που χρειάστηκαν.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων είπε:
«Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις σχεδόν 70.000 κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αγγίζει τους 336, με μια μέση ηλικία τα 65 έτη, ενώ 38 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τελευταίων 24 ωρών.
Παραμένει ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, με αντίστοιχα 697 και 725 κρούσματα, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εμφανίζουν επίσης η Λάρισα με 197, η Πέλλα με 148 και η Μαγνησία με 103 κρούσματα.
Δυστυχώς, το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, όπως και στη χώρα μας, και έτσι παγκοσμίως μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 53 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300.000.
Αυτό το δεύτερο επιδημικό κύμα έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας στη χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με τη συγκομιδή ελιάς.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας και συζητούνται και στην Ολομέλεια».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες COVID αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος.
Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες τα 39 άτομα την ημέρα. Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων, είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα ανά ασθενή.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη, γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών. Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40-60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως, σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το Ε.Σ.Υ. θα συνεχίσει να πιέζεται.
Από την άλλη όμως, σήμερα παρατηρείται μία σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη. Προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα, γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως, υπάρχει μία μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν.
Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις επόμενες εβδομάδες.
Πρέπει νομίζω όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσοι συναντάμε, όσοι συναναστρεφόμαστε, είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά το ταχύτερο και να έχουμε μία ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Βέβαια, το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown. Πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μία σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ. Και η απάντηση είναι ότι ναι, τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.
Οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν. Και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται, δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές την ημέρα στο Νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα Νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα Υγείας.
Η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, έδειξε ότι χρειάζονται 15-20 μέρες από το lockdown, για να υπάρξει μείωση του αριθμού των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών του ΕΟΔΥ και με βάση κάποια μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει.
Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων. Και αυτό είναι ακριβώς που βλέπουμε σήμερα, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουν παρθεί.
Όμως, μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στο Νοσοκομείο και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες μία με δυο εβδομάδες αργότερα, να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους».
«Να φτιάξει ο καθένας μια δική του “φούσκα ασφάλειας”»
Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε και για τα εμβόλια, αλλά και πώς πρέπει να κινηθεί ο καθένας μας για να προστατευτεί:
«Ιδιαίτερη σημασία έχει ο καθένας από εμάς να κάνει κάτι που το έχω ξαναπεί. Να κάνει το δικό του lockdown, μέσα στην καθημερινότητά του. Να επιλέξει τη δική του «φούσκα ασφαλείας», τους 2-3 συνανθρώπους του που θέλει να κάνει παρέα αυτό το διάστημα. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της κοινωνίας, να ακολουθούμε όλοι τους υγειονομικούς κανόνες, όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί πραγματικά νιώθουμε αλληλεγγύη για τους γύρω μας, γιατί βάζουμε το σύνολο της κοινωνίας πάνω από όλα και όχι το εγώ.
Το lockdown μάς δίνει μια δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, έτσι ώστε να βρούμε καινούργιες θεραπείες και να έχουμε και το χρόνο να εμβολιαστούμε. Σήμερα έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα από ότι είχαμε τον Απρίλιο. Ξέρουμε ότι τόσο η ρεμδεσιβίρη όσο και η δεξαμεθαζόνη, πραγματικά βοηθούν τους ασθενείς μας.
Σε λίγους μήνες θα αρχίσουμε να έχουμε στα χέρια μας τουλάχιστον 3 εμβόλια, εφόσον βέβαια οι κλινικές μελέτες αποδείξουν ότι πρώτα από όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή αλλά και αποτελεσματικά. Ήδη έχουμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και τα ακούτε καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα εμβόλια που θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας, μας δίνουν πραγματικά μεγάλη ελπίδα και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.
Όμως η αναμονή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδεθεί με εφησυχασμό, αλλά με πειθαρχία ώστε να μειώσουμε τις απώλειες των ανθρώπινων ζωών που βλέπουμε κάθε μέρα και να καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων. Κλείνοντας, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακάμψουμε, να ανακόψουμε, να μειώσουμε τις εισαγωγές στα Νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών. Και αυτό θα γίνει με τη μείωση των νέων κρουσμάτων.
Κατανοώ πάρα πολύ καλά, ότι αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και κανείς από μας πέρυσι τέτοια εποχή δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που ζούμε σήμερα. Απευθύνομαι, όμως, κυρίως σε όλους αυτούς που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, γιατί νιώθουν αλώβητοι και δεν φοβούνται.
Και βέβαια, ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Αλλά ζητάμε από όλους αυτούς να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να φερθούν υπεύθυνα, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας την μάσκα, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να δούμε την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα μας».
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις 13/11
Σήμερα ανακοινώνουμε 3038 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες.
4601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.