Για «μείζον πολιτικό ζήτημα και μήνυμα δημοκρατίας», κάνει λόγο ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖA, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στην αυξημένη αποχή των εκπαιδευτικών από την ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην “ψηφοφορία” για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα “Εντέλλεσθε” με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της “ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».
Ακολούθως επικεντρώνει στην υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας: «Παρ όλα αυτά, η υπουργός πανηγύρισε για τη νίκη της συμμετοχής με 7,5% στις χθεσινές εκλογές-σε αυτό ξεπέρασε και τους πανηγυρισμούς για την «επανεκλογή» του ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ! Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της».
«Τα γεγονότα βοούν. Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της «μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα».»Αυτό είναι το μήνυμα της αποχής του 92,5% των δασκάλων και των καθηγητών των παιδιών μας. Μήνυμα υπερηφάνειας, αντίστασης, αξιοπρέπειας. Μήνυμα Δημοκρατίας!» καταλήγει.
Πάνω από 92% η αποχή των εκπαιδευτικών από τις εκλογές για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια:
Σημειώνεται ότι συντριπτικό ήταν το ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών από τις εκλογές -με ηλεκτρονικές διαδικασίες- για την τους αιρετούς αντιπροσώπους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Το πρωτοφανές ποσοστό αποχής που ξεπέρασε το 90%-92% ερμηνεύεται και ως ένα σαφές μήνυμα καταδίκης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης καθώς απονομιμοποιεί την προσπάθεια επιβολής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών.
Λίγο περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο εγγεγραμμένων πάνω από 93.000 εκπαιδευτικούς, ψήφισαν στις ηλεκτρονικές εκλογές, όταν στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το 2018 είχαν ψηφίσει πάνω από 103.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι παρατάξεις δεν κατέβασαν υποψηφίους αντιδρώντας και καταγγέλλοντας κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών.