Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Ματίνα Παγώνη
Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Χριστούγεννα θα κάνουμε μόνο με τις οικογένειές μας

Ματίνα Παγώνη στο pagenews.gr: Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Ξεκαθάρισε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα μόνο με τις οικογένειές μας, αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΣΥ, απάντησε για το πότε θα λήξει το lockdown, επισήμανε τη λύπη της για τα «κορωνο-πάρτι» και ζήτησε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και νέες ΜΕΘ.

Στην πρώτη εργάσιμη μέρα μετά το lockdown, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη. Η κ. Παγώνη εξήγησε πώς θα περάσουμε τις ερχόμενες γιορτές ακόμα κι αν έχει λήξει το lockdown, ενώ μετέφερε τη λύπη της για τα «κορωνο-πάρτι», τα οποία σήμερα έγιναν γνωστά.

Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απάντησε για το πότε θα λήξει το lockdown και μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα, μίλησε για τις έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό σχετικά με τη φύση του κορωνοϊού και ζήτησε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και νέες ΜΕΘ.

Όλα όσα είπε στον Δημήτρη Τάκη η Ματίνα Παγώνη

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα Χριστούγεννα θα γίνουν οικογενειακά, μόνο με τα άτομα που ο καθένας έχει στο σπίτι του. Δεν θα ‘ρθούν οι συγγενείς του, δεν θα ρθούν οι φίλοι, όπως κάναμε. Ο καθένας μόνος του, με όσα άτομα είναι μέσα στο σπίτι, πρέπει να κάνουμε το ρεβεγιόν. Μπορούμε να το κάνουμε, στολίζοντας το σπίτι μας, μαγειρεύοντας ωραία φαγητά και ακούγοντας ωραία μουσική».

Για το αν αυτό θα γίνει ασχέτως με το αν έχει λήξει η καραντίνα:

«Η καραντίνα δεν έχει καμιά σχέση με το πώς θα προχωρήσουμε. Τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο, τη στιγμή που δεν έχουμε ακόμα μελέτες, εμείς σκεφτόμαστε πώς θα περάσουμε ρεβεγιόν; Δεν είναι δυνατόν. Πρέπει λίγο πάνω σε αυτό το θέμα να το δούμε πιο σοβαρά. Θα τελειώσει η καραντίνα και σταδιακά κάποια μέτρα θα τα πάρουν πίσω για να μπορέσει να δουλέψει η οικονομία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξεκινάμε τα πάρτι και τα ρεβεγιόν».

Για το αν θα πειθαρχήσουμε στα μέτρα, ενώ στη δεύτερη τρίτη μέρα έχουν ξεκινήσει τα κρυφά πάρτι σε ξενοδοχεία:

«Το άκουσα σήμερα αυτό και λυπήθηκα πάρα πολύ. Για ένα λόγο. Αν αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ξεκινάνε και κάνουνε αυτά τα πάρτι, δεν σκέφτονται τον αγώνα που δίνουν αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία καθημερινά και που αναγκάστηκε ο κόσμος να κλειστεί στα σπίτια του με το lockdown, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Το θεωρώ αψυχολόγητο.

Για το πόσο πιέζεται το ΕΣΥ και για το αν θα φτάσουμε στο «κόκκινο»:

«Τις επόμενες μέρες, επειδή τα αποτελέσματα του lockdown δεν θα τα δούμε σήμερα αλλά σε 15 μέρες περίπου, θα βιώσουμε αυτά που είχαμε κάνει πριν 15 μέρες. Επειδή, λοιπόν, πριν 10 με 15 μέρες το σύστημα πιέστηκε πάρα πολύ μέχρι προχθές που πάρθηκαν τα μέτρα, το Σάββατο και συνεχίζει να πιέζεται. Επομένως, θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει το lockdown. Να δούμε μετά από 15 μέρες πώς θα είναι τα πράγματα και σιγά-σιγά σταδιακά αν μπορέσουμε να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των νοσηλευομένων που ξεπέρασαν τις 2050, είναι περίπου 2100 σήμερα. Τότε, θα μπορούμε να μιλάμε ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τέλος τα πάρτι, τέλος ο συνωστισμός και να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το θέμα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που υπήρχε και θα υπάρχει και μετά πάλι συνωστισμός. Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε και αυτή τη δυσκολία και αυτό το νόσημα που λέγεται Covid-19 και είναι ένας ιός μολυσματικός και πολύ επιθετικός».

Για το ποια είναι η πιο πιθανή ημερομηνία του τέλους του lockdown και της σταδιακής άρσης των μέτρων:

«Εγώ μέχρι σήμερα που δεν είχαν πληροφορηθεί τα πάρτι, πίστευα ότι αν όλοι προσαρμοστούμε θα βελτιώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και θα πάμε καλύτερα. Όταν σήμερα συνειδητοποίησα ότι μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, έχουνε ξεκινήσει πάλι πάρτι, εκεί αρχίζω και αμφιβάλλω. Ειλικρινά σας μιλάω. Εάν όμως προσαρμοστούμε και τελειώσει το δεκαπενθήμερο, σταδιακά προς το τέλος Νοέμβρη, θα πρέπει να φανούν αρκετά καλά αποτελέσματα και στις αρχές Δεκέμβρη να φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αν όλα πάνε καλά».

Για την πιθανότητα να έρθουν και άλλα κύματα κορωνοϊού αν δεν ακολουθούμε τα μέτρα:

«Εγώ δεν θα ‘θελα με τίποτα να το σκεφτώ γιατί σκέφτομαι τους συναδέλφους μου, και τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε τι κατάσταση θα βρεθούμε. Ειλικρινά, δεν θέλω να το σκεφτώ».

Για την τακτική του lockdown – «ακορντεόν», δηλαδή 20 μέρες κλείνουμε, 15 μέρες ανοίγουμε:

«Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα το αντέξει. Ο χαρακτήρας του Έλληνα δεν αντέχει τέτοια “ακορντεόν”. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο για να γίνει στην Ελλάδα. Δεν είμαστε τόσο πολύ πειθαρχημένος λαός».

Για το αν υπάρχει άλλη διέξοδος:

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να πετύχουμε σε αυτό το δεύτερο lockdown. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να πετύχουμε».

Για το μέχρι πότε θα πρέπει να φοράμε μάσκα:

«Την αλήθεια είπε ο Κικίλιας. Μέχρι το καλοκαίρι θα χρειαστεί να τη φοράμε. Εάν όλα πάνε καλά με τα εμβόλια, το τονίζω εγώ αυτό. Εάν βγει ένα ασφαλές εμβόλιο, εάν ξεκινήσουμε να το κάνουμε, πολλά εάν. Και θα ξεκινήσουμε από το 2021 να γίνονται τα εμβόλια».

Για το πώς ανταποκρίνονται οι ασθενείς αυτής της φάσης και για το ποιοι συνδυασμοί φαρμάκων χρησιμοποιούνται:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές μελέτες που προχωρούν. Το κάθε νοσοκομείο κάνει και τα δικά του πρωτόκολλα. Περίπου χρησιμοποιούν τα ίδια φάρμακα, αλλά εναλλάσονται. Οι δε ασθενείς είναι φοβισμένοι. Αυτό να το ξέρετε. Είναι άνθρωποι που έχουν φοβηθεί, που καταλαβαίνουν ότι περνάνε μια δύσκολη φάση και υπήρχαν άτομα που δεν πίστευαν στη νόσο Covid-19 και όταν τελείωσαν από αυτή την περιπέτεια βγήκαν και έκαναν δήλωση. Ότι εμείς δεν πιστεύαμε, αλλά τελικά ζήσαμε μια πολύ άσχημη περιπέτεια».

Για τις φήμες ότι στο δεύτερο κύμα ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρος:

«Υπάρχουν πολλές φήμες. Προχθές, υπήρχαν δύο μελέτες από το εξωτερικό, όχι από εδώ, εμείς ακόμα δεν το έχουμε δει αυτό εδώ, προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει: ότι ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Έχει γίνει πιο μολυσματικός. Τουλάχιστον, αυτό είπαν οι μελέτες από το εξωτερικό. Εμείς δεν έχουμε και μια πληθώρα κρουσμάτων συγκριτικά με τις χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης κτλ, προσπαθούμε να το δούμε. Λέγεται ότι έχει γίνει μια μετάλλαξη και είναι πιο μολυσματικός. Τον ιό πάντως ακόμα καλά δεν τον ξέρουμε, τον μελετάμε, είναι επιθετικός και είναι μολυσματικός».

Για το αν έπρεπε ή όχι να γίνει lockdown αφού υπάρχουν διφορούμενες επιστημονικές απόψεις:

«Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν αυτές οι γνώμες. Νομίζω ότι είναι υποκειμενικές απόψεις του καθενός. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι το σύστημα υγείας πιέστηκε, δεν άντεχε άλλο το σύστημα υγείας και για αυτό πήγαμε σε lockdown».

Για το ποιο είναι το πρωτεύον που πρέπει να γίνει στο σύστημα υγείας για να πάρει «ανάσα»:

«Τρία πράγματα: αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με γρήγορο τρόπο, οι διαδικασίες να γίνουν πολύ γρήγορα και όχι να είναι χρονοβόρες όπως όλα αυτά τα χρόνια που ένας νοσηλευτής για να έρθει ήθελε τρία χρόνια και ένας γιατρός δύο και το τρίτο είναι η αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ. Ο υπουργός είπε ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα φτάσουν τα 1200. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει λίγο γρηγορότερα αυτό. Μέχρι τέλος Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη τα 1200 να τα έχουμε. Και οι επικουρικοί γιατροί που είναι τώρα και υπηρετούν να μονιμοποιηθούν για να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι