ΗΚαμάλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα είναι γυναίκα μειονότητας. Η επιλογή της στη θέση της υποψήφιας αντιπροέδρου ήταν για πολλούς αυτό που έλειπε από την εκστρατεία του Μπάιντεν. Μια Αφροαμερικανή με ινδική καταγωγή σηματοδότησε το άνοιγμα που προσπάθησε να κάνει το δημοκρατικό κόμμα της Αμερικής στις μειονότητες των ΗΠΑ που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στον Τραμπ. Η υποψηφιότητα Μπάιντεν από μόνη της δεν έμοιαζε ικανή να «συγκινήσει» το κίνημα Black Lives Matter ή το κίνημα των γυναικών. Η Καμάλα Χάρις λοιπόν συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία μαζί με έναν κεντρώο συντηρητικό λόγο που δεν «απειλούσε» το στάτους κβο των Αμερικανών.
Η ίδια ως η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διαβεβαίωσε ότι «δεν θα είναι η τελευταία».
Μιλώντας σε ένα πλήθος υποστηρικτών που συγκεντρώθηκε στο Γουίλμινγκτον στο Ντέλαγουερ για να γιορτάσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, ΄όπως αναφέρει το Cnn.gr, η Δημοκρατική γερουσιαστής απέτισε φόρο τιμής στις «γενιές των γυναικών» που «άνοιξαν το δρόμο» για αυτήν. Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ σηματοδοτεί «μια νέα μέρα για την Αμερική», είπε η Χάρις.
«Καθώς η ίδια η δημοκρατία μας κρεμόταν από μια κλωστή σε αυτές τις εκλογές, με την ψυχή της Αμερικής να διακυβεύεται στα μάτια όλου του κόσμου, σηματοδοτήσατε μια νέα ημέρα για την Αμερική», τόνισε, παρουσιάζοντας τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ. «Κάθε μικρό κοριτσάκι που παρακολουθεί απόψε, βλέπει ότι αυτή είναι μια χώρα δυνατοτήτων».
Ποια είναι η Κάμαλα Χάρις
Η Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδίκησε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Στην αμερικανική Γερουσία εξελέγη την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
H μόνη μαύρη γυναίκα στη Γερουσία των ΗΠΑ, εξελέγη για πρώτη φορά το 2016 μετά τη θητεία της ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνια και, πριν από αυτό, εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Η 55χρονη γερουσιαστής θεωρείται μια ενωτική επιλογή που κοινητοποίησε την νεανική και προοδευτική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος και ταυτόχρονα προσέλκυσε πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.
Προεκλογικά, μεταξύ των άλλων υποψηφίων για αυτή τη θέση ήταν η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, η βουλευτής Κάρεν Μπας και η πολιτική ακτιβίστρια από την Τζόρτζια Στέισι Άμπραμς.
Το καλοκαίρι και εν μέσω μεγάλου καύσωνα, η Χάρις επέστρεψε για πρώτη φορά από την εκλογή της τον Νοέμβριο του 2016 στη γενέτειρά της στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Διακόσιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να την δουν και την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα. «Είναι ατρόμητη!», σχολίαζαν κάποιοι.
Η εισαγγελέας Κάμαλα Χάρις είναι μόλις η δεύτερη Αφροαμερικανίδα η οποία εξελέγη στη Γερουσία.
Με την προεδρία του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται πυρά τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, οι Δημοκρατικοί είχαν ξεκινήσει από νωρίς την αναζήτηση υποψηφίου που θα τους οδηγούσε σε νίκη το 2020.
Όπως έγγραφε τότε ο Guardian, «άραγε η σωτηρία του βρίσκεται στη διατήρηση μιας κεντρώας γραμμής ή μιας στροφής προς τα αριστερά, προς την γραμμή για παράδειγμα που πρεσβεύει ο Μπέρνι Σάντερς»;
Η Χάρις άρχισε να γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο έπειτα από την «ανάκρισή» της απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ενώπιον της Γερουσίας αλλά και μετά την μεγάλη προσέλκυση χορηγιών για τους Δημοκρατικούς.
Σε μια Αμερική, όπου ο ρατσισμός ενθαρρύνεται, το Δημοκρατικό Κόμμα αμφιταλαντεύτηκε προεκλογικά μεταξύ εκείνων που ήθελαν να κερδίσουν ξανά τους λευκούς ψηφοφόρους, εργαζόμενους που λιποτάκτησαν στο στρατόπεδο του Τραμπ και εκείνους που υποστήριζαν ότι θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθεί το κόμμα στην κινητοποίηση των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων, το ποσοστό συμμετοχής των οποίων στις προεδρικές του 2016 εμφανίστηκε μειωμένο.
Η Χάρις ήταν σχετικώς άγνωστη σε εθνικό επίπεδο: σε μια δημοσκόπηση πριν την ανάδειξή της σε υποψήφια αντιπρόεδρο, το 53% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ το όνομά της. Οι ηγετικές της ικανότητες και η επαγγελματική επιτυχία της αποτελούν έμπνευση για τις νεαρές Αφροαμερικανίδες.
Η ρητορική της και οι θέσεις της είναι συχνά κεντρώες, της αρέσει να μιλάει για το πώς η οικογένειά της –ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων– σοκαρίστηκε όταν εκείνη αποφάσισε να γίνει εισαγγελέας. Γεννήθηκε πριν από 55 χρόνια. Η μητέρα της, η οποία είχε γεννηθεί στην Ινδία, ήταν ερευνήτρια για τον καρκίνο του μαστού και ο Τζαμαϊκανός πατέρας της ήταν καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Η ίδια σπούδασε Νομική στα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια. Ξεκίνησε την καριέρα της ως αναπληρωτής εισαγγελέας στην κομητεία Αλαμέντα της Καλιφόρνια προτού γίνει εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο, όπου επικεντρώθηκε στην πρόληψη του εγκλήματος. Στη συνέχεια έγινε εισαγγελέας της Καλιφόρνια και το 2016 γερουσιαστής της Καλιφόρνια.
Από το 2014 είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ, πατέρα δύο παιδιών από προηγούμενο γάμο του, με τον οποίο γνωρίστηκε σε ένα ραντεβού στα τυφλά.
Σε ένα συνέδριο για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στην Ουάσιγκτον, η Χάρις έγινε δεκτή σαν αστέρι του Χόλιγουντ.
Ενώ το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενήσει 300 συμμετέχοντες, τελικά ο αριθμός ήταν διπλάσιος και η Χάρις περικυκλώθηκε από πλήθος θαυμαστριών της που πάσχιζαν να βγάλουν μια σέλφι μαζί της. Μετά την ομιλία της, η γερουσιαστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Yahoo news ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη από ένα μήνυμα «πολύ μεγαλύτερο» από το να αντισταθούν στον Τραμπ. «Δεν είναι απλά τα ζητήματα, επομένως και το μήνυμα δεν θα είναι απλό», είπε η Χάρις και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να πούμε στον αμερικανικό λαό ότι τον ακούμε».