Ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι εκπαιδευτικοί στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς το ποσοστό αποχής τους από τις εκλογές – με ηλεκτρονικές διαδικασίες – για την ανάδειξη αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ξεπέρασε το 90%. Η απόφαση του υπουργείου να επιμείνει στην διεξαγωγή των εκλογών παρά την αντίθετη γνώμη της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, καθώς και όλων των παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένων της ΔΑΚΕ, στηλιτεύτηκε τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μίλησαν για βατερλώ και παρωδία και κατηγόρησαν ευθέως την Νίκη Κεραμέως.
Σημειώνεται ότι λίγο περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί σε ένα σύνολο εγγεγραμμένων πάνω από 93.000 εκπαιδευτικούς, ψήφισαν στις χθεσινές ηλεκτρονικές εκλογές, όταν στις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια το 2018 είχαν ψηφίσει πάνω από 103.000 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι παρατάξεις δεν είχαν κατέβασει υποψηφίους αντιδρώντας και καταγγέλλοντας κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών.
Για τομή κάνει λόγω το υπουργείο
Για βατερλώ του υπουργείου Παιδείας και εκλογές παρωδία έκαναν λόγο από τη μεριά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με το υπουργείο Παιδείας πάντως να χαρακτηρίζει το γεγονός ως εκλογές τομή επειδή «για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εκλογές εκπαιδευτικών διενεργήθηκαν με ηλεκτρονική διαδικασία» παρά το γεγονός ότι οι ψηφίσαντες ήταν σύμφωνα με το υπουργείο μόλις 13168.
«Το πρώτο βήμα έγινε. Έχουμε ακόμη πολλά μπροστά μας, που θα πετύχουμε όλοι μαζί!» ήταν το μήνυμα του υπουργείου Παιδείας ως προς τη διεξαγωγή αυτής της εκλογικής διαδικασίας που σημαδεύτηκε από την πολιτική απονομιμοποίηση τους χάρη στην μαζική αποχή των εκπαιδευτικών.
«Η παρωδία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» απέδειξε το ναυάγιο του υπουργείου Παιδείας», σχολίασε η ΟΛΜΕ.
Νίκος Φίλης: Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα «Εντέλλεσθε»
«Μείζον πολιτικό ζήτημα και μήνυμα δημοκρατίας», χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, την αυξημένη αποχή των εκπαιδευτικών από την ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην «ψηφοφορία» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Ήταν ένα ακόμα ράπισμα στα «Εντέλλεσθε» με τα οποία ξέρουν να επικοινωνούν με την εκπαιδευτική κοινότητα. Είχε προηγηθεί η ακύρωση στην πράξη της “ζωντανής κάμερας” μέσα από την τάξη και η αυτονόητη δημοκρατική ανυπακοή στην κατάδοση και τον αποκλεισμό από τα μαθήματα των μαθητών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις».
Να υποβάλει την παραίτησή της η υπουργός Παιδείας
Ακολούθως επικεντρώνει στην υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας: «Παρ όλα αυτά, η υπουργός πανηγύρισε για τη νίκη της συμμετοχής με 7,5% στις χθεσινές εκλογές-σε αυτό ξεπέρασε και τους πανηγυρισμούς για την «επανεκλογή» του ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ! Θα περίμενε κανείς αντίθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, να έδειχνε η υπουργός μια στοιχειώδη ευαισθησία, υποβάλλοντας την παραίτησή της».
Και καταλήγει: «Τα γεγονότα βοούν. Η κυβέρνηση είναι πια εντελώς γυμνή στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν αποδοκιμάζεται ένα πρόσωπο μόνο, όσο κι αν το πολιτικό του ύφος έχει κι αυτό παίξει το ρόλο του. Αποδοκιμάζεται η πολιτική της απορρύθμισης της εκπαίδευσης, της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, της λιγότερης δημοκρατίας στα σχολεία, η πολιτική της «μιας τιμωρίας σε κάθε πρόβλημα».»Αυτό είναι το μήνυμα της αποχής του 92,5% των δασκάλων και των καθηγητών των παιδιών μας.»Μήνυμα υπερηφάνειας, αντίστασης, αξιοπρέπειας. Μήνυμα Δημοκρατίας!».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τόνισε:
«Ούτε οι απειλές, ούτε οι καταναγκαστικές υποψηφιότητες ενάντια στη θέληση των εκπαιδευτικών, ούτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ με το γνωστό αντικομμουνισμό τους, ούτε η κινητοποίηση του διοικητικού και κομματικού μηχανισμού της κυβέρνησης, κατάφεραν να αποτρέψουν την εκλογική πανωλεθρία του υπουργείου Παιδείας. Η αποχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που έστησε το υπουργείο Παιδείας ξεπέρασε το 90%!
Πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να χτυπήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, την αγωνιστική δράση, την ουσιαστική συζήτηση στο πλαίσιο του και συνδέεται με το άθλιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που επιδιώκει να φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Η στάση των εκπαιδευτικών εξηγείται. Εξέφρασαν με μαζικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αγανάκτησή τους για τη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και στην κοινωνία.
Οι προβληματισμοί και η αγωνία τους μπορούν να βρουν ακόμα πιο αγωνιστική έκφραση σε κάθε σωματείο, σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, στο δρόμο των διεκδικήσεων, για άμεσα μέτρα στην υγεία και τα σχολεία, που θα προστατεύουν ουσιαστικά τον κόσμο της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές».
Στη γενικότερη σημασία της επιβολής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τη διάλυση των σωματείων και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης στέκεται το ΠΑΜΕ σημειώντας ότι ΓΣΕΕ και ΣΕΒ θέλουν συνελεύσεις και εκλογές από τον καναπέ.