Αυξάνονται κάθε ώρα που περνά οι ανάγκες για νοσηλείες κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και κυρίως στην συμπρωτεύουσα, η οποία εξυπηρετεί περιστατικά Covid-19, από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Για να εξυπηρετηθούν οι υπέρογκες ανάγκες του Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη, εκκενώνονται τώρα κλινικές από ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, εκκενώνεται η Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19, «άδειασαν» δύο ακόμη κλινικές, η Νευροχειρουργική και μία από τις Χειρουργικές Κλινικές του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.
Για τον συντονισμό της επιχείρησης βρίσκεται από εχθές στη συμπρωτεύουσα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.
ΠΟΕΔΗΝ: «Συνεχίζεται η διασπορά ανάμεσα σε υγειονομικούς στο ΑΧΕΠΑ»
Την ίδια ώρα, η διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς Covid-19, της Βόρειας Ελλάδας, του ΑΧΕΠΑ συνεχίζεται, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα περισσότεροι από 60 υγειονομικοί βρέθηκαν μέχρι στιγμής θετικοί στα rapid test που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ ανάμεσα στο προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου.
«Υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη κι αυτό επηρεάζει και τα νοσοκομεία, τα οποία δεν αντέχουν άλλο. Πλέον μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου, δηλαδή, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού κι αυτό είναι δεν είναι καλό για το σύστημα υγείας. Καλώς αναζητούνται λύσεις, όμως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και το Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και το “Παναγία”, αλλά και το παλιό 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Από την άλλη υπάρχει και η μεγάλη διασπορά ανάμεσα σε συναδέλφους και βγαίνουν συνεχώς θετικά δείγματα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.