Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Αυστρία, οι οποίες συγκλόνισαν τον κόσμο, η ΕυρωπαϊκήΈνωση δεσμεύεται για περισσότερα μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται έλεγχοι στα σύνορα, καταπολέμηση των ξένων μαχητών και διατήρηση αρχείου με τους ταξιδιώτες των πτήσεων.
Τι λένε όμως τα νούμερα για τις επιθέσεις για τον τελευταίο χρόνο;
Σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξαν 119 τρομοκρατικές προσπάθειες στην Ευρώπη το 2019, υπολογίζοντας πετυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες. Από αυτές, οι 21 αποδίδονται σε επιθέσεις τζιχαντιστών. Αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα έκτο όλων των επιθέσεων στην ΕΕ, οι τζιχαντιστές τρομοκράτες ήταν υπεύθυνοι για όλους τους θανάτους (10) και 26 τραυματίες από το σύνολο των 27. Περίπου οι μισές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ΕΕ είναι εθνικιστικές ή αποσχιστικές (57 το 2019, όλες εκτός από μία στη Βόρεια Ιρλανδία) με τις άλλες κύριες κατηγορίες τρομοκρατικών ενεργειών να είναι ακροδεξιές (6) και ακροαριστερές (26).
Ο αριθμός των θυμάτων της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας έχει μειωθεί μετά το ανώτατο επίπεδο του 2015, ενώ το 2019 ο αριθμός των επιθέσεων που εξουδετερώθηκαν από τις αρχές των κρατών μελών ήταν διπλάσιος από τον αριθμό των επιθέσεων που εκτελέστηκαν με επιτυχία η απέτυχαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μανουέλ Ναβαρέτ, επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού κέντρου της Europol, το επίπεδο απειλής παραμένει σχετικά υψηλό.
Ο Μανουέλ Ναβαρέτ παρουσίασε την ετήσια έκθεση της Europol για τις τρομοκρατικές τάσεις στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών στις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας ότι η διαδικτυακή υποκίνηση μίσους ή βίας από κοινότητες τζιχαντιστών και ακροδεξιών συνεχίζει ακάθεκτη: “για τους τζιχαντιστές, οι τρομοκράτες είναι ιεροί μάρτυρες πολέμου, για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές, είναι οι άγιοι ενός φυλετικού πολέμου.”
Αριθμός ολοκληρωμένων, αποτυχημένων και εξουδετερωμένων τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ (2017-2019) σύμφωνα με την Europol:
Λιγότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και θύματα τρομοκρατίας:
Δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τρεις ολοκληρωμένες τζιχαντιστικές επιθέσεις στην ΕΕ πέρυσι στην Ουτρέχτη, στο Παρίσι και στο Λονδίνο, σε σύγκριση με 13 θανάτους σε επτά επιθέσεις το 2018. Οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ υπέστησαν τρομοκρατικές προσπάθειες το 2019. Το 2019, τέσσερις τζιχαντιστικές επιθέσεις απέτυχαν, ενώ 14 περιστατικά εξουδετερώθηκαν, σε σύγκριση με μία αποτυχημένη επίθεση και 16 εξουδετερωμένες το 2018. Και τα δύο χρόνια, ο αριθμός των επιθέσεων που εξουδετεώθηκαν από τις αρχές ήταν διπλάσιος από τον αριθμό των ολοκληρωμένων ή αποτυχημένων επιθέσεων. Οι επιθέσεις τζιχαντιστών στοχεύουν κυρίως δημόσιους χώρους και αστυνομικούς ή στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Οι ολοκληρωμένες και αποτυχημένες επιθέσεις τζιχάντιστών πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τη χρήση μαχαιριών και πυροβόλων όπλων. Όλες οι επιθέσεις που προέβλεπαν τη χρήση εκρηκτικών εξουδετερώθηκαν. Η πλειονότητα των δραστών ενεργούσαν ή σχεδίαζαν να ενεργήσουν μόνοι τους. Το 2019, 436 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 15 χώρες. Οι περισσότερες (με μεγάλη διαφορά) σημειώθηκαν στη Γαλλία (202), μεταξύ 32 και 56 πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία, Αυστρία και Γερμανία, ενώ έγιναν 18 έως 27 συλλήψεις στην Ιταλία, τη Δανία και τις Κάτω Χώρες. Ο αριθμός αυτός είναι επίσης μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2018, όταν συνελήφθησαν συνολικά 511 άτομα.
Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και η ανταλλαγή πληροφοριών συνέβαλαν στην πρόληψη επιθέσεων ή στον περιορισμό των επιπτώσεών τους, σύμφωνα με τoν επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού κέντρου της Europol. “Χάρη στα δίκτυα ανταλλαγής πληροφοριών και τις διασυνδέσεις τους, τα κράτη μέλη εντοπίζουν νωρίς τους δυνητικούς κινδύνους. Το ότι τα δύο τρίτα των επιθέσεων εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν χάρη στη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι καλό σημάδι για μένα”.
Σε αυτό συνέβαλλαν οι εξής ενέργειες:
- Η βελτίωση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ
- Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι
- Η προστασία των εξωτερικών συνόρων
- Η καταπολέμηση των ξένων μαχητών
- Οι καταστάσεις με τα ονόματα επιβατών (PNR) από τις αεροπορικές εταιρείες
- Η ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας
- Η πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης