Κόσμος

Ασπιρίνη κορωνοϊός: Θα τη δοκιμάσουν ως θεραπεία για την Covid-19

Ασπιρίνη κορωνοϊός: Λέτε το γνωστό σε όλους μας φάρμακο να δώσει τη λύση απέναντι στον φονικό ιό;

Είναι ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα στον κόσμο και τώρα θα δοκιμαστεί από τους επιστήμονες ως πιθανή θεραπεία κατά της ασθένειας Covid-19. Η ασπιρίνη, που ως γνωστόν χρησιμοποιείται ως αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που γίνονται στη Βρετανία για την αξιολόγηση μιας σειράς από πιθανές θεραπείες για την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με ό, τι μεταδίδει το ΑΠΕ, στη δοκιμή του RECOVERY αναμένεται να συμμετάσχουν τουλάχιστον 2.000 ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την COVID-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων εξαιτίας μιας υπεραντίδρασης των αιμοπεταλίων, των κυτταρικών θραυσμάτων τα οποία βοηθούν στην διακοπή της αιμορραγίας. Η ασπιρίνη είναι ένας αντιπηκτικός παράγοντας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων, αναφέρεται σήμερα στον ιστότοπο της δοκιμής RECOVERY.

«Υπάρχει μια σαφής λογική που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή (η ασπιρίνη) μπορεί να είναι οφέλιμη και είναι ασφαλής, φθηνή και ευρέως διαθέσιμη”, δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, συνεπικεφαλής των ερευνητών που μετέχουν στην δοκιμή. Τουλάχιστον 2.000 ασθενείς αναμένεται να λαμβάνουν 150 mg ασπιρίνης ημερησίως μαζί με την συνήθη αγωγή. Τα στοιχεία από αυτούς τους ασθενείς θα συγκριθούν με αυτά από τουλάχιστον 2.000 άλλους ασθενείς που λαμβάνουν μόνον την καθιερωμένη θεραπεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Άλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην δοκιμή RECOVERY περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ασθενήσει με COVID-19.

Έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για την πανδημία στις 3 και 4 Δεκεμβρίου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε σήμερα να οργανώσει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη μια έκτακτη σύνοδο, που θα διεξαχθεί κυρίως ηλεκτρονικά, με αντικείμενο την πανδημία του κορωνοϊού και με στόχο την ενίσχυση του συντονισμού σε διεθνές επίπεδο. Η σύνοδος αυτή είχε συζητηθεί να γίνει από τον Ιούνιο έπειτα από πρωτοβουλία του Κινήματος των Αδέσμευτων Χωρών. Θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, διευκρινίζει το ψήφισμα που ενέκριναν οι 150 από τις 193 χώρες της γενικής Συνέλευσης.