Οικονομία

Σταϊκούρας για lockdown: «Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους πολίτες»

Σταϊκούρας για lockdown: Τη διεύρυνση και επέκταση του πακέτου στήριξης των 2,3 δις ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για το νέο lockdown, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις αυτού και στο κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες. Όπως εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο «λογαριασμός», λόγω του καθολικού lockdown θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,3 δις ευρώ. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες θα ενισχυθεί.

«Έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξουμε ακόμα περισσότερους από το πρωί του Σαββάτου» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και επεσήμανε ότι το υφιστάμενο πακέτο μέτρων του Νοεμβρίου θα ενισχυθεί ώστε, να επεκταθούν οι αναστολές συμβάσεων, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, η «ομπρέλα» της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5, τα εργαλεία παροχής ρευστότητας, αλλά και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών.

Στην ίδια κατεύθυνση θα επεκταθούν και οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων ενώ, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα υπάρξουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των ιδιοκτήτων ακινήτων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ξεπερνούν τα 37 δις και επαρκούν για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των διευρυμένων μέτρων, ενώ στο τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού θα αποτυπωθεί και η επί τα χείρω πρόβλεψη για την φετινή ύφεση. Σύμφωνα με τον ίδιο το εθνικό προσχέδιο για το επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό πλάνο της χώρας θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μέσα τον Νοέμβριο. Ποσό ύψους 1,3 δις ευρώ του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) αναμένεται να καταφθάσει εντός του μήνα. Θα ακολουθήσουν τα κονδύλια από την ΕΤεΠ, τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ τα πρώτα 5,5 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται ότι θα εκταμιευτούν μετά το 1ο εξάμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν μείωση εσόδων:

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η εταιρία Alco το διάστημα 19-26 Οκτωβρίου 2020 σε δείγμα 400 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΑ σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (εμπόριο, υπηρεσίες, μεταποίηση). Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι αποτυπώνουν το σημαντικό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ και καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ανάγκη», τονίζει ο κ. Μίχαλος, «γίνεται πιο επιτακτική σήμερα λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν με τα τοπικά γενικά lockdown σε  και  αλλά και το «λουκέτο» στην εστίαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων, όπως ήδη επεσήμανα από την πρώτη ημέρα, δεν επαρκούν και θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν.