Το 2016, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε τη νίκη του περίπου στις 03:00 (τοπική ώρα). Το 2020 θα χρειαστεί να περιμένουμε, όπως όλα δείχνουν, πολύ περισσότερο. Πριν από την ημέρα των εκλογών, αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι ίσως χρειαστεί αναμονή για μέρες, ίσως και εβδομάδες, λόγω των επιστολικών ψήφων που έχουν φτάσει σχεδόν τα 100 εκατομμύρια.
Αυτή είναι η βασική διαφορά με τις προηγούμενες αναμετρήσεις όπου υπήρχαν φορές που ο νικητής έβγαινε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και πολλοί ρύθμιζαν τα ξυπνητήρια τους για να μάθουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο εκλογικό θρίλερ το είχαμε 20 χρόνια πριν. Το 2000 o Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους αναδείχθηκε πρόεδρος έναντι του Δημοκρατικού Αλ Γκορ με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ένα μήνα αργότερα από τις εκλογές.
Ο ρόλος της αυξημένης επιστολικής ψήφου – Οι προσωρινές ψήφοι
Σύμφωνα με τους New York Times, που μίλησαν στους υπεύθυνους των εκλογικών κέντρων σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, τα εκλογικά αποτελέσματα σε ορισμένα σημεία μπορεί να βγουν ακόμη και ημέρες μετά το βράδυ των εκλογών.
Μόλις 9 από τις 52 πολιτείες των ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν καταμετρημένο το 98% των ψήφων έως το μεσημέρι της επόμενης μέρας των αμερικανικών εκλογών 2020. Να σημειωθεί ακόμα ότι 22 πολιτείες επιτρέπουν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που φέρουν σφραγίδα ταχυδρομείου ακόμη και μετά την ημέρα των εκλογών.
Η τεράστια αύξηση των επιστολικών ψήφων έχει επηρεάσει και την λεγόμενη προσωρινή ψήφο και έτσι η καταμέτρηση αναμένεται να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Με λιγα λόγια, προσωρινές χαρακτηρίζονται οι ψήφοι πολιτών των οποίων το δικαίωμα ψήφου αμφισβητείται στα εκλογικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των κέντρων αυτών δέχονται αρχικά το ψηφοδέλτιό τους, αυτό όμως δεν προσμετράται παρά μόνο σε δεύτερη φάση, εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχεία του πολίτη και επαληθευτεί το δικαίωμά του να ψηφίσει.
Σύμφωνα, πάντα, με τους New York Times, αυτές οι ψήφοι σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες δεν έπαιζαν μεγάλο ρόλο, όμως φέτος αναμένεται να αλλάξει αυτή η εικόνα. Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τη διαδικασία.
Όσοι έκαναν αίτηση να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, αλλά επέλεξαν τελικά να μεταβούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο, είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν μια τέτοια προσωρινή ψήφο. Για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο προβλέπεται σε 23 πολιτείες, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλών ψηφοδελτίων.
Για αυτό τα επίσημα τελικά αποτελέσματα για κάθε πολιτεία θα αργήσουν να ανακοινωθούν, ενώ αυτό μπορεί να γίνει σε διαφορετική ημερομηνία. Επίσης, σε ορισμένες πολιτείες, πρώτα μετρούν τις επιστολικές ψήφους (όπου στα περισσότερα σημεία θεωρείται ότι προηγείται ο Τζο Μπάιντεν), ενώ αντίθετα σε άλλες, π.χ. στη Βιρτζίνια θα ξεκινήσουν από τις ψήφους όσων πήγαν σε εκλογικά κέντρα. Έτσι, οι πρώτες εικόνες από τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να παρασύρουν κανένα σε συμπεράσματα.
Ο Αμερικανός εκλογολόγος Τσαρλς Στιούαρτ σημείωσε ότι υπάρχει ένας τρόπος για να «διαβάσουμε» καλύτερα τα αποτέλεσματα: «Αν μια κομητεία είναι περισσότερο ή λιγότερο υπέρ του Τραμπ σε σχέση με τις εκλογές του 2016, αυτό θα αποτελέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για το πώς θα κυλήσει η εκλογική αναμέτρηση». Όπως καταλαβαίνετε η βραδιά θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μακριά…