Ο Τραμπ, αν εμπιστευτούμε τις δημοσκοπήσεις, είναι τελειωμένος. Ωστόσο υπάρχει πάντα η εμπειρία του 2016, που αν και ο Τραμπ ερχόταν πάντα δεύτερος μετά την Χίλαρι Κλίντον, τελικά κέρδισε τις εκλογές. Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ εξάλλου είναι πιο «περίπλοκο» και έτσι ένας υποψήφιος μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων αλλά να χάσει τις εκλογές, καθώς η λαϊκή ψήφος φιλτράρεται από το σώμα των εκλεκτόρων. Ωστόσο αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη πόλωση, μεγάλη συμμετοχή αλλά και φόβους για νοθεία.
Ο Τραμπ προσπαθεί να αναστρέψει τα προγνωστικά
Σε μια Αμερική με έντονα στοιχεία διχασμού, με αγχωτικό φόντο την πανδημία του κορωνοϊού σε πλήρη αναζωπύρωση, ο 74χρονος επιχειρηματίας των ακινήτων που εξελέγη το 2016 πρόεδρος, συνεχίζει να προβλέπει κόκκινο «κύμα» αύριο, παρά τα εις βάρος του προγνωστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Θα κερδίσουμε άλλα τέσσερα χρόνια στο μεγαλειώδη Λευκό Οίκο μας!», είπε ο Τραμπ, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να γίνει ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.
Στο πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας της εκστρατείας του: πέντε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τέσσερις πολιτείες — τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν — με την τελευταία πράξη στο Γκραντ Ραπίντς (Μίσιγκαν), όπως και το 2016, όπου, στην τελική ευθεία, έκανε την έκπληξη που άφησε εμβρόντητο όλο τον κόσμο.
Ο Τζο Μπάιντεν, 77 ετών, επικεντρώνεται από τη δική του πλευρά στην Πενσιλβάνια, όπου θέλει να επικρατήσει ώστε να μπορέσει να ανοίξει — στην τρίτη προσπάθεια — την πόρτα του Λευκού Οίκου.
«Δύο ημέρες ακόμα! Σε δύο ημέρες, θα βάλουμε τέλος σε αυτή την προεδρία, η οποία διχάζει τη χώρα μας», είπε χθες Κυριακή στη Φιλαδέλφεια. «Την τελευταία φορά», είπε αναφερόμενος στις εκλογές του 2016, ο Τραμπ «κέρδισε την Πενσιλβάνια με διαφορά μόλις 44.000 ψήφων επί συνόλου 6 εκατομμυρίων», υπενθύμισε. «Κάθε ψήφος μετράει!», πρόσθεσε.
Άοκνος και αποφασισμένος ο Τραμπ
Έναν μήνα μετά τη μόλυνσή του από τον κορωνοϊό και αναρίθμητες προεκλογικές ομιλίες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι κόπωσης, απεναντίας. Συνεχίζει ακατάπαυστα τις μετακινήσεις του σε διάφορες πολιτείες περνώντας ελάχιστο στην πραγματικότητα χρόνο στην Ουάσινγκτον.
Σε μια ένδειξη της έντασης της εκστρατείας, που διεξάγεται με απίστευτη επιθετικότητα, καταστήματα σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, αμπαρώνονται εξαιτίας του φόβου ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σεναριολογία σε μέρος των μέσων ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης εάν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, ο Τραμπ τη διέψευσε κατηγορηματικά — «όχι-όχι, αυτή είναι ψευδής είδηση» — καθώς κατέβαινε από το προεδρικό αεροσκάφος χθες στη Βόρεια Καρολίνα.
Όμως έσπευσε να προσθέτει πως «από τη στιγμή που θα τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει στα δικαστήρια το αποτέλεσμα.
Ειδικά αν η καταμέτρηση, λόγω της τεράστια συμμετοχής, δεν έχει ολοκληρωθεί την ημέρα των εκλογών, κάτι που κατ’ αυτόν θα ήταν «φρικτό πράγμα», αλλά και «αδικία». Έχει πει επανειλημμένα ότι φοβάται πως θα γίνει «απάτη» και «νοθεία» με τις επιστολικές ψήφους από τους Δημοκρατικούς, μολονότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτό.
«Η απάντησή μου είναι ότι ο πρόεδρος δεν θα κλέψει αυτές τις εκλογές», είπε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Τραμπ σκοπεύει να οργανώσει εκλογική βραδιά στα σαλόνια του Λευκού Οίκου και να φιλοξενήσει ως και 400 προσκεκλημένους. Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από το οχυρό του, την πόλη Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ). Παραμένει ο επικρατέστερος υποψήφιος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του Siena College, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, είναι μπροστά από τον Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες αποφασιστικής σημασίας, στις οποίες είχε κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος το 2016: στην Πενσιλβάνια, την Αριζόνα, τη Φλόριντα και το Ουισκόνσιν.
Αλλά οι πολιτικοί παρατηρητές επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται προσοχή, θυμίζοντας ότι στις εκλογές του 2016 ο Τραμπ έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην αμερικανική πολιτική ιστορία νικώντας τη Χίλαρι Κλίντον.
Η ατμόσφαιρα την εκλογική βραδιά θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα στις πολιτείες. Αν ο Μπάιντεν επικρατήσει στη Φλόριντα, όπου τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά από νωρίς, το σασπένς θα τελειώσει γρήγορα.
Οι δύο εβδομηντάρηδες υποψήφιοι αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στη μεγάλη νοτιοανατολική πολιτεία. Η μοναδική ιδιομορφία του αμερικανικού συστήματος είναι πως το εκλεκτορικό σώμα, όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύει τον νικητή των εκλογών. Το 2016, έτσι, ο Τραμπ έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από την Κλίντον, αλλά κέρδισε την πλειοψηφία των 538 εκλεκτόρων.
Πάνω από 93 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, είτε διά ζώσης είτε επιστολικά, γεγονός που προοιωνίζεται συμμετοχή ρεκόρ.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πολύ ενεργός στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης, θα ταξιδέψει σήμερα στην Ατλάντα (Τζόρτζια) και στο Μαϊάμι (Φλόριντα) για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα αυτού που υπήρξε αντιπρόεδρός του για οκτώ χρόνια. Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν σταματά να προειδοποιεί πως πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη των Δημοκρατικών το 2016. «Πολύς κόσμος είχε μείνει σπίτι, είτε από τεμπελιά είτε από εφησυχασμό. Όχι αυτή τη φορά, όχι σε αυτές τις εκλογές!», επιμένει.