Για την ανάγκη να παρθούν νέα μέτρα για να μην υπερφορτωθεί το ΕΣΥ μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και για τις υπόλοιπες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE ανέφερε: «Mόνο η Γερμανία έχει αυτή τη στιγμή επαρκή αριθμό ΜΕΘ γι’ αυτό και χρειάζονται τα μέτρα για να μην υπερφορτώσουμε το σύστημα Υγείας, το οποίο ακόμα αντέχει.
Mε σύνεση πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και του κινδύνου της οικονομικής καταστροφής, της κοινωνικής απομόνωσης, της ψυχολογίας των πολιτών που έχουν πιεστεί. Υπάρχουν ασθενείς που δεν πάσχουν από τον κορωνοϊό και δεν πρέπει να μπλοκαριστεί το σύστημα υγείας πχ για τους καρδιοπαθείς και τους καρκινοπαθείς, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μπορούμε με καλύτερη καταγραφή να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις».
Τι γίνεται με το εμβόλιο
Επίσης ο κ. Μόσιαλος τόνισε πως: «Για το εμβόλιο οι ανακοινώσεις θα γίνουν στα μέσα Νοεμβρίου, ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να πάνε στο υγειονομικό προσωπικό που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, Ιανουάριο με Φεβρουάριο, μετά οι ευάλωτες ομάδες και ύστερα οι υπόλοιποι.
Τα ερωτήματα υπάρχουν για τα εμβόλια και περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη Ρωσία και την Κίνα. Η πρώτη γενιά των εμβολίων δεν πιστεύω ότι θα είναι απολύτως αποτελεσματικά, αν φτάσουν στο 50% αποτελεσματικότητα θα έχουμε σημαντική ανοσία στην κοινότητα, αν το ποσοστό είναι μεγαλύτερο θα πανηγυρίζουμε Σημαντικός είναι ο εξαερισμός στους κλειστού χώρους, η μάσκα, οι αποστάσεις, πιστεύω ότι θα πάμε έτσι μέχρι το καλοκαίρι».
Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Υγείας έδωσε σήμερα στη διαθεσιμότητα τα νούμερα από τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Οι ΜΕΘ για τον κορωνοϊό που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης που μπαίνει αύριο σε lockdown είναι σήμερα 85. Από αυτές,
- 57 είναι κατειλημμένες
- 28 κενές (ποσοστό 33%).
Αναλυτικά ανά νοσοκομείο:
- ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές
- Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
- Άγιος Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
- Άγιος Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
- Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου μέσα στην εβδομάδα προστίθενται: 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο 12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας.