Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει το πρωί της Δευτέρας (2 Νοεμβρίου) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 17:00 απόγευμα. Θυμίζουμε πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1672 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55,1% άνδρες.
Τα 4.137 (10,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 140 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 37 (26,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 291 ασθενείς.
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο;
Από τα 1.678 επιπλέον νέα κρούσματα, τα 1.653 είναι εγχώρια κρούσματα και τα 91 συνδέονται με γνωστές συρροές. Σύμφωνα με τα παρακάτω στοιχεία, οι περιοχές με τις περισσότερες μολύνσεις είναι η Θεσσαλονίκη με 449 κρούσματα, η Αττική με 300, η Αχαΐα με 32, η Δράμα με 90, ο Έβρος με 48, τα Ιωάννινα με 59, το Κιλκίς με 26, η Λάρισα με 59, η Μαγνησία με 42, η Ξάνθη με 30, η Πέλλα με 31, η Πιερία με 40, η Ροδόπη με 112 , οι Σέρρες με 54, τα Τρίκαλα με 27 και η Χαλκιδική με 22.
Ανησυχία από την αύξηση του δείκτη θετικότητας – Ξεπέρασε το 10%
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο δείκτης θετικότητας, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι πάνω από 10% (και συγκεκριμένα 10,4%), ποσοστό που προκύπτει από το ότι την Κυριακή ανιχνεύθηκαν 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 16.106 τεστ που διενεργήθηκαν (περιλαμβανομένων των rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ).
Υπενθυμίζεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο (31 Οκτωβρίου), που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ.
Αυτό είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη έθεσε σε εφαρμογή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Μάλιστα, ο κος Κικίλιας έχει καλέσει για να ενημερώσει τους αρμόδιους τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, στο υπουργείο Υγείας. Αμέσως μετά την ενημέρωση, ο υπουργός θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα.
Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από την Τρίτη;
«Το δεύτερο κύμα είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. «Οι γοργοί ρυθμοί ροής των δεδομένων επιβάλλουν να δράσουμε σήμερα ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε. Για να δείτε αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχουν ορισθεί από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, πατήστε εδώ.