Κόσμος

Κορωνοϊός Κίνα: Δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως ο ιός – 33 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός Κίνα: Από πού προέρχονται τα νέα κρούσματα, σύμφωνα με το κινέζικο υπουργείο Υγείας.

Ούτε στην Κίνα από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 έχει εξαλειφθεί ο ιός. Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή, από 25 την προηγουμένη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Από πού προήλθαν τα κρούσματα

Τα έξι από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ τα υπόλοιπα 27 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Εντοπίστηκαν 38 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τις 53 τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες γινόταν λόγος την προηγουμένη. Οι υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αυτός είναι ο συνολικός απολογισμός

Δεκαεπτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 355, οι 9 σε σοβαρή κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κοροναϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.973 μολύνσεων.

Τι δείχνει νέα έρευνα για τον ιό

Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από την ασθένεια Covid-19 μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους, από αυτά που συγκατοικούν μαζί τους και οι ενήλικες δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικοί από τα παιδιά, σύμφωνα με μια μελέτη των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πολλές μελέτες σε όλον τον κόσμο προσπάθησαν να καθορίσουν τον ακριβή κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, με ποικίλα συμπεράσματα μέχρι τώρα. Σχεδόν όλες όμως εκτιμούν ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι οι φορείς του ιού, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Η νέα μελέτη των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) βασίζεται σε 101 κρούσματα της Covid-19 σε δύο πόλεις, το Νάσβιλ του Τενεσί και το Μάρσφιλντ του Ουισκόνσιν. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 191 συγγενείς αυτών των ασθενών και τους ζήτησαν να κρατούν «ημερολόγιο συμπτωμάτων» καθώς και να λαμβάνουν μόνοι τους δείγματα (σάλιο ή ρινικές εκκρίσεις) επί 14 ημέρες.

Οι 102 από τους 191 συγγενείς τελικά διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, δηλαδή το ποσοστό δευτερεύουσας μεταδοτικότητας έφτασε το 53%.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που διαπίστωσαν ήταν ότι λιγότεροι από τους μισούς συγγενείς που μολύνθηκαν είχαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν στο τεστ που βγήκε θετικό, κάτι που είναι ενδεικτικό του κινδύνου ασυμπτωματικής μετάδοσης. Τα CDC συνιστούν σε όσους πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί να απομονώνονται στο σπίτι τους, να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο, να χρησιμοποιούν, αν είναι δυνατόν, άλλη τουαλέτα από την υπόλοιπη οικογένειά τους και να φορούν μάσκα.