Ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται σε ανοδική πορεία στην Ελλάδα και η κατάσταση ανησυχεί τους ειδικούς που εδώ και μέρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2056, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ ο συνολικός αριθμός τους έφτασε τους 39251 και οι νεκροί ανήλθαν στους 626, όπως μπορείτε να τα δείτε και στο infographic που ακολουθεί:
Η επίσημη ανακοίνωση από ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 2056 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 39251, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. 4112 (10.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13278 (33.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 135 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 626 θανάτους συνολικά στη χώρα. 238 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πάντως, στην κατανομή της Παρασκευής (30 Οκτωβρίου), η Θεσσαλονίκη ξεπέρασε για πρώτη φορά την Αττική στα ημερήσια κρούσματα γιατί από τις 1690 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 540 εντοπίστηκαν στη συμπρωτεύουσα και τα 422 στην Αττική. Επίσης, πρόβλημα φάνηκε να αντιμετωπίζει η Δράμα με 33 κρούσματα, ο Έβρος με 34, η Ημαθία με 24, τα Ιωάννινα με 24, η Καβάλα με 33, η Λάρισα με 89, η Μεσσηνία με 38, η Πέλλα με 29, η Ροδόπη με 60, οι Σέρρες με 32, τα Τρίκαλα με 28και η Χαλκιδική με 24.
Αυξημένα μέτρα από την Τρίτη το πρωί και στις «πορτοκαλί» περιοχές – Κλείνει η εστίαση
Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης και για ένα μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της επιδημίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα οποία τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.
«Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο “πράσινο” και το “κίτρινο”. Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής: Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.
Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο κόκκινο, αλλά και στο πορτοκαλί. «Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες: Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού», είπε ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για μια αναγκαία προσαρμογή»
Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.
«Πρόκειται για μια αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Και εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.