Η τέταρτη φάση των κρατικών δανείων θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, ενώ τα σχετικά ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός του Δεκεμβρίου, διαμορφώνοντας το σύνολο των χορηγήσεων των τεσσάρων γύρων στο 3,3 δισ. Οσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν στη φάση θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3. Το ποσό του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη η κυβέρνηση έχει στον σχεδιασμό της και πέμπτο κύκλο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με στόχευση και πάλι στις περιοχές που πλήττονται από την πανδημία και όπου έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, καθώς και στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.
Ειδικότερα, στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.
Για παράδειγμα, στην Κοζάνη, που βρίσκεται στο επίπεδο 4, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου. Επίσης στις περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα – Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα θα επιστραφεί το 70% του κρατικού δανείου.
Οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγούνται με βάση την πτώση τζίρου από τον Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ όσες συμμετάσχουν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την καραντίνα μέχρι και σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν λάβει από το κράτος ποσά που ξεπερνούν τα 3,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και τις ισάριθμες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Οι 3.082 μεγάλες επιχειρήσεις που υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών ενισχύθηκαν με ποσά ύψους 279 εκατ. ευρώ. Μέσω των τριών κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν καταβληθεί περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ τα οποία επιμερίζονται ως εξής:
- 601,8 εκατ. ευρώ σε 52.490 δικαιούχους του πρώτου κύκλου.
- 1,259 δισ. ευρώ σε 89.732 δικαιούχους του δεύτερου κύκλου.
- 880 εκατ. ευρώ σε 84.340 δικαιούχους του τρίτου κύκλου.
- Αντίστοιχα, ενισχύθηκαν μέσω των τριών κύκλων αποζημίωσης ειδικού σκοπού:
- 490.215 ΑΦΜ με 392 εκατ. ευρώ.
- 209.112 ΑΦΜ με 93,117 εκατ. ευρώ.
- 22.544 ΑΦΜ με 7,4 εκατ. ευρώ.