Κόσμος

Κορωνοϊός Βέλγιο: Προχωράει σε δεύτερο lockdown από τη Δευτέρα

Κορωνοϊός Βέλγιο: Η ευρωπαϊκή χώρα αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα, καθώς η κατάσταση με την πανδημία έχει χειροτερέψει δραματικά.

Η κατάσταση στο Βέλγιο σε σχέση με τον κορωνοϊό έχει χειροτερέψει δραματικά με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή χώρα να οδηγείται σε lockdown από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε σήμερα το δεύτερο lockdown. Λαμβάνει νέα μέτρα καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τις 23.000 την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν από τη Δευτέρα:

  • τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
  • στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
  • σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
  • Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
  • η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός αυτό δεν είναι εφικτό
  • τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
  • τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
  • οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν

Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς αγρότες εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Πλέον αντιστοιχεί στην πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό πως 8 στους 10 ασθενείς με τη νόσο Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη αυξάνει την παθογένεια του ιού.

«Δεδομένου ότι ο ιός δεν προκαλεί χρόνιο νόσημα μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να έχουμε ελαφρώς διαφοροποιημένους ιούς. Αυτό έχει συμβεί και με το συγκεκριμένο στέλεχος που κυριάρχησε στην Ισπανία και μπορεί να προκαλέσει διασπορά σε άλλες χώρες» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. «Από τις πρώιμες αναλύσεις δεν θα έχει κάποια διαφορά από τα στελέχη τα οποία γνωρίζουμε» σημείωσε ο κ. Παρασκευής.