Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλάει για τις συνέπειες που θα έχει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για πολλούς δανειολήπτες και κυρίως για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που όπως λέει χαρακτηριστικά «αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες β΄ κατηγορίας».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων και των ανθρώπων που γνωρίζουν τις συνθήκες της οικονομίας, ενώ υποστήριξε πως προστάτευσε τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των μικρομεσαίων
«Ειδικά για όσους – στην προσπάθειά τους να διασώσουν την επιχείρησή τους τα χρόνια της οικονομικής κρίσης- έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς θα δούμε να «βγαίνουν στο σφυρί» ακόμα και πρώτες κατοικίες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με κόπο, να αλλάζουν χέρια με χαρακτηριστική ευκολία».
Οι πραγματικές συνέπειες δεν συζητήθηκαν στην Βουλή καθώς τα κόμματα αρκέστηκαν σε αλληλοκατηγορίες
Μάλιστα, σχολίασε ακόμα πως: «Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και η δύσκολη θέση του επιχειρηματικού κόσμου δεν αναφέρθηκαν ούτε καν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς τα κόμματα αρκέστηκαν σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών για το πως φτάσαμε να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. εξήγησε πως το Επιμελητήριο δε σκοπεύει να μπει «σε μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων», και δήλωσε πως: «Μένουμε στην ουσία. Και αυτή είναι ότι με την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού, πολλοί δανειολήπτες είναι στον «αέρα». Η αιτιολογία ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Η Πολιτεία έχει στη διάθεση της πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσει όσους με δόλο πτώχευσαν και να πράξει αναλόγως, όπως και την υποχρέωση να στηρίξει αυτούς που έφτασαν σε αυτό το σημείο επειδή επλήγησαν από την πολύχρονη οικονομική κρίση και από τις συνέπειες της πανδημίας».
Επιπροσθέτως, τόνισε την διαχρονική και ξεκάθαρη θέση του Επιμελητηρίου, ενώ, παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης:
«Κάθε επιχείρηση που σώζεται από κλείσιμο, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην οικονομία και την απασχόληση. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να δείχνει το ενδιαφέρον της για τους μικρομεσαίους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κλειστές τις επιχειρήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση όσων περισσότερων είναι εφικτό».