Πολιτική

Πλακιωτάκης για «Καλλιστώ»: Θα ζητήσουμε αποζημίωση για τη σύγκρουση

Πλακιωτάκης για «Καλλιστώ»: Η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημίωση για τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ» με το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Στη σύγκρουση του εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός είπε ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί η προανάκριση για τα αίτια του ναυτικού ατυχήματος, για την οποία, όπως σημείωσε, χρησιμοποιείται και «η βοήθεια των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καταγραφής».

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «Είναι ευτυχές ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Το περιστατικό έγινε στα ανοιχτά του λιμανιού και με καλό καιρό. Στη διεθνή πρακτική της ναυσιπλοΐας, το μεγάλο πλοίο, πάντοτε προσέχει το μικρό». Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αντίδραση του Λιμενικού, λέγοντας ότι μέσα σε έξι λεπτά από την πρώτη ειδοποίηση, στελέχη του είχαν προσεγγίσει το σημείο της σύγκρουσης και είχαν αναλάβει δράση.

Αναφορικά με την καταστροφή του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού, υπογράμμισε ότι «θα αναληφθούν όλες οι ενέργειες από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση».

Το «Καλλιστώ» από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Όταν τα δύο πλοία διασταυρώθηκαν το πρωί της ίδιας ημέρας λίγο έξω από το λιμάνι του Πειραιά, το αποτέλεσμα ήταν το θηριώδες πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας MAERSK να περάσει κυριολεκτικά πάνω από το «Καλλιστώ», στο σημείο της πρύμνης του πολεμικού πλοίου, και να το κόψει στα δύο.

Μάλιστα η ζημιά που προκλήθηκε στο ναρκοθηρευτικό ήταν μεγάλη, καθώς είναι κατασκευασμένο από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) προκειμένου να ελαχιστοποιεί το μαγνητικό ίχνος. Το συγκεκριμένο υλικό είναι υψηλής αντοχής αλλά δεν είναι λαμαρίνα. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα του πολεμικού πλοίου, που μετέφερε συνολικά 27 άτομα, τα οποία διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο. Στο σημείο όπου σημειώθηκε η σύγκρουση προκλήθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση κυρίως από τις μικρές ποσότητες συντριμμιών του πολεμικού πλοίου και μικρής ποσότητας καυσίμων που διέρρευσε.

Ιδιωτικά σκάφη αντιρρυπαντικής εταιρείας με πλωτό φράγμα πραγματοποίησαν έλξη των συγκεκριμένων υλικών και των καυσίμων προκειμένου να τα συγκεντρώσουν και να τα απομακρύνουν. Στο πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία της προανάκρισης για το συγκεκριμένο ατύχημα.