Οικονομία

Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ

Τουρκική λίρα: Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας.

Από το κακό στο χειρότερο πάει η τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε χτες σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο. Οι εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.

«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση» δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της. «Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα» πρόσθεσε.

Ποιος ο ρόλος του Ερντογάν:

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές καθοριστικός είναι ο ρόλος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χωρίς να έχει καταφέρει να κλείσει κανένα από τα μέτωπα που έχει ήδη ανοιχτά σε Συρία, Λιβύη, Ελλάδα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία, S-400 και Ναγκόρνο Καραμπάχ λειτουργεί εμπρηστικά και ανοίγει ακόμη ένα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται και το νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική οικονομία κοινώς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ο Τούρκος πρόεδρος δεν φαίνεται ικανός να εμποδίσει την κατρακύλα. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συντριβή της τουρκικής λίρας, την ώρα που τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι αρνητικά και επομένως δεν υπάρχουν άλλες άμυνες.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία βιώνει μία συναλλαγματική κρίση πολύ χειρότερη από του 2018, όταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν φτάσει στα άκρα με αφορμή την υπόθεση φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Αναλυτές σημειώνουν ότι σήμερα τα μέτωπα είναι πολλαπλά ενώ η πιθανότητα εκλογής του Τζο Μπάιντεν αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.