Κόσμος

Σαρλ Μισέλ για Τουρκία: «Απαράδεκτη η στάση της»

Σαρλ Μισέλ για Τουρκία: Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις ενέργειες της Άγκυρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παράλληλα έκανε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά του Ερντογάν πριν από το τέλος του χρόνου.

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Μετά την Ελλάδα, την Κύπρο και τις προκλητικές NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανοίξει και άλλο μέτωπο στοχοποιώντας τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Για όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πήρε θέση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Τούρκου προέδρου εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μαζικό κύμα» και προσέθεσε ότι «ο ιός δεν έχει εμφανίσει όλα του τα μυστήρια». Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλους του έτους ή αρχές του 2021.

Η αφορμή της διαμάχης και ο πόλεμος εναντίον τη Γαλλίας:

Η κόντρα ανάμεσα στους δύο προέδρους ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή από εξτρεμιστή και τη στάση που τήρησε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Συγκεκριμένα, έδωσε άδεια για να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία. Το πλάνο του βασίζεται σε πέντε άξονες και περιλαμβάνει μέτρα πρόληψης κατά της «ριζοσπαστικοποίησης» των νεαρών μουσουλμάνων και της πάταξης των αποσχιστικών τάσεων στην κοινωνία. Την ίδια ώρα έχουν ήδη προχωρήσει μαζικές απελάσεις ισλαμιστών κι έχουν κλείσει μια σειρά συλλόγων, που θεωρούνται ύποπτοι για «ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση» των νέων. 

Σε αντίποινα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε πολιτικό και οικονομικό πόλεμο εναντίον της Γαλλίας, ενώ κατηγόρησε τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «φασίστες» και «ναζιστές». Μάλιστα, τον ίδιο τον Μακρόν τον χαρακτήρισε «ψυχοπαθή», ενώ προσπάθησε να ασκήσει πιέσεις σημειώνοντας πως 6.000.000 Τούρκοι ζουν στην Ευρώπη.  Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ζήτησε από τους συμπατριώτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα σημειώνοντας: «Να μην εμπιστεύεστε τα γαλλικά προϊόντα, μην αγοράζετε γαλλικές μάρκες. Δεν υπάρχει μέρα που να μην αντιμετωπίζουμε μια αθλιότητα εναντίον του προφήτη Μωάμεθ και ενάντια στο Κοράνι μας».