Σε lockdown από την Παρασκευή μπαίνει η Γαλλία όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά στον γαλλικό λαό.
Από την Παρασκευή θα ισχύσει καθολικό lockdown στη Γαλλία όπως την άνοιξη, με εξαίρεση τα σχολεία που θα λειτουργούν κανονικά με αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας και επιχειρήσεις/δημόσιο που θα συνεχίσουν λειτουργία με αυξημένη τηλεργασια.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια σε όλη τη χώρα, ενώ θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης.
Την Τρίτη, η Γαλλία κατέγραψε 33.400 νέα κρούσματα της νόσου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, 523 ασθενείς με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 288 σε κάποιο νοσοκομείο και 235 σε γηροκομεία της Γαλλίας. Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς.
Παράλληλα, ακόμη 1.194 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 148 διασωληνώθηκαν. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα ήταν 26.771.
Το διάγγελμα Μακρόν
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό. Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. «Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. «Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα» και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας. Εντούτοις, τα πανεπιστήμια θα κλείσουν και τα μαθήματα θα γίνονται εξ αποστάσεως.
Όπως και την Άνοιξη, οι Γάλλοι θα είναι σε θέση να βγουν για να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν ιατρικά ραντεβού και να κάνουν τις αγορές τους. Εντούτοις, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις. Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.
Τα εξωτερικά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά «με ορισμένες εξαιρέσεις». «Προφανώς, οι Γάλλοι από το εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν» όμως με αυστηρές εξετάσεις. «Κανένας ταξιδιώτης δεν θα μπορεί να επιστρέψει στο γαλλικό έδαφος εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν μεταφέρει τον ιό» τόνισε.
Μερικό lockdown και στη Γερμανία
Σε νέα μέτρα φαίνεται πως κατέληξαν ομοσπονδία και κρατίδια με τους δραστικούς περιορισμούς επαφών να ισχύουν από τις 2 Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δραστικός περιορισμός επαφών από τις 2 Νοεμβρίου και πιθανότατα για όλη τη διάρκεια του μήνα αναμένεται να επιβληθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων, των οποίων η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα σε εξέλιξη, συμφωνούν στην ανάγκη να επιβληθεί κάποιου είδους περιορισμός επαφών εντός Νοεμβρίου, ξεκινώντας μάλιστα από τις 2 Νοεμβρίου και όχι τις 4 του μήνα, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει.
Σκοπός, όπως φέρεται να δήλωσε η κα Μέρκελ στην τοποθέτησή της, είναι να «σπάσουμε το δεύτερο κύμα». «Πρέπει να δράσουμε τώρα!», τόνισε. Μάλιστα, όπως αναφέρει η BILD, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισαν ήδη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέμβει και πάλι προκειμένου να αναπληρώσει μέρος των εισοδημάτων που θα χαθούν, με το κόστος για την οικονομία να υπολογίζεται μεταξύ εφτά και δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ για έναν μήνα lockdown.
Πρόκειται για ένα σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild και αναφέρει ότι η Μέρκελ στόχευε στο να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και να περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.