Με την επιδημία του κορωνοϊού να ξεφεύγει στη Γαλλία, καλό είναι να αποδεχθεί ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτίσει τη διασπορά της νόσου COVID-19, όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο καθηγητής Φιλίπ Ζουβέν, ο οποίος είναι εξέχον μέλος του νοσοκομείου του Παρισιού Georges-Pompidou.
«Πρέπει να το κάνουμε», σημείωσε ο Ζουβέν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, έπειτα από σειρά συναντήσεων που είχε χθες για την επανεξέταση της κατάστασης της επιδημίας του φονικού κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή χώρα. Στη Γαλλία οι νεκροί από τον κορωνοϊό υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 35.541 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.198.695.
Να αναφέρουμε πως η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή εκ νέου καραντίνας σε εθνικό επίπεδο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σύμφωνα με ό,τι μετέδωσε παράλληλα το δίκτυο BFM TV, η οποία θα είναι ωστόσο ελαφρώς πιο ευέλικτη από το lockdown δύο μηνών που είχε επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, τα σχολεία μπορεί να παραμείνουν ανοιχτά μολονότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών θα γίνουν πιο αυστηροί, σύμφωνα με το δίκτυο.
Η Γαλλία έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, για δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τη διασπορά του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, συνολικά 523 νέοι θάνατοι από κορωνοϊό καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο και 33.417 νέα κρούσματα του ιού.
Περισσότεροι θάνατοι από κορωνοϊό λόγω ρύπανσης
Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσο αφορά στο ποσοστό των θανάτων από τον φονικό ιό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιος Λέλιβελντ (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Τόμας Μίντσελ (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας (ο ένας στους επτά), μπορεί να συσχετιστεί με την επί χρόνια έκθεση πολλών ανθρώπων στη ρύπανση του αέρα.
Στην Ευρώπη ειδικότερα το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19% (σχεδόν ο ένας στους πέντε), στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου. Όσον αφορά στις επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορωνοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.