Μετά το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων, η ανησυχία εντείνεται καθώς μακραίνει η λίστα των θανάτων από κορωνοϊό. Πριν από λίγο οι νεκροί έφτασαν τους 600 με δύο ακόμα θανάτους μέσα σε λίγες ώρες. Επτά συμπολίτες μας έχασαν σήμερα τη μάχη με τον ιό, δύο εκ των οποίων ήταν κάτω των 60 ετών.
Όπως έγινε γνωστό υπέκυψε ένας 69χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας από τις 14 Οκτωβρίου και ένας 58χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 28 Σεπτεμβρίου στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Επίσης έχασαν τη ζωή τους τρεις συμπολίτες μας στο ΑΧΕΠΑ. Ενας 59χρονος και μια 79χρονη που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και μια 95χρονη που ήταν σε απλή κλίνη. Ακόμα υπέκυψε ένας 89χρονος, που ήταν στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού από τις 13 Οκτωβρίου και ένας 90χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στο Παπανικολάου.
Ο καθηγητής Δερμιτζάκης σε συνέντευξή του μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σημειώνοντας ότι μπορεί σε δύο εβδομάδες να έχουμε εικόνες Ιταλίας και εξέφρασε ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος υγείας.
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα». Εξάλλου, τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα και να αναφέρουμε πως εκτός ελέγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο.
Πάντως, ανησυχία επικρατεί με τις ΜΕΘ και τους διασωληνωμένους καθώς 102 συμπολίτες μας νοσηλεύονται. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών, οι 33 (32.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 277 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. «Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID».
«H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», τόνισε ο καθηγητής ενώ συμπλήρωσε ότι «ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό». «Είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως είναι η αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown εφόσον οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή», κατέληξε.