Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησα για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.
Η επικοινωνία Τσαβούσογλου-Λαβρόφ έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου αξιωματούχου στην Αθήνα, όπου και είχε συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια. Ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης και τη διευθέτηση των προβλημάτων μέσω απευθείας διαλόγου με την Τουρκία. «Συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου», τόνισε μεταξύ άλλων.
Τι είπαν Μητσοτάκης – Λαβρόφ
«Ταραξία» χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η γειτονική χώρα ναρκοθετεί την ειρήνη σε πολλά σημεία του χάρτη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ πραγματοποιείται «σε μια δύσκολη συγκυρία, καθοριστική, καθώς η χώρα μου, η Ανατολική Μεσόγειος, ο Νότιος Καύκασος, η ευρύτερη περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα». Ο κ. Μητσοτάκης σε αναφορά του στην Τουρκία τόνισε πως εκείνο που τον προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι «η Τουρκία περιβάλλει αυτήν την επιθετική της δράση με έναν θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας έτσι ορατό τον κίνδυνο για την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών».
«Πιστεύω ότι είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί τα πραγματικά του όρια. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά, κύριε υπουργέ, με το μέρος του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, όπως και των κανόνων καλής γειτονίας. Το αποδείξαμε αυτό έμπρακτα υπογράφοντας συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Και πρέπει να σας πω ότι άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση, κύριε υπουργέ, την πρόσφατη υπενθύμισή σας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους», επισήμανε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Οι δηλώσεις Λαβρόφ
Από τη δική του πλευρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
«Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.
Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.
Συνέχισε λέγοντας ότι: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε.
Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις».