Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ποιες περιοχές βρίσκονται στα πρόθυρα lockdown – Τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς

Κορωνοϊός Ελλάδα: «Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά. Με ήρεμη συνείδηση λέω ότι δεν χάνουμε όμως την ελπίδα» ανέφερε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού έχει εισέλθει η χώρα. Για πρώτη φορά τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 1.000 μέσα σε ένα 24ωρο, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους εκατό, ενώ σε διψήφια επίπεδα κινείται ο αριθμός των νεκρών, σχεδόν καθημερινά.

Tην ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη «κοκκινίζουν» στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αφού, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένως κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας κατάστασης είναι ότι «επιστρατεύτηκε» ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση. «Είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά. Με ήρεμη συνείδηση λέω ότι δεν χάνουμε όμως την ελπίδα» ανέφερε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδησης. Είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα. Το ξέραμε; Το περιμέναμε; Ναι. Δεν είναι ώρα μόνον ευθύνης, είναι ώρα συνείδησης. Είναι μία επιλογή ότι αυτό θα κάνουμε» επεσήμανε.

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, οι οποίες βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» επίπεδο, μετά από σύσκεψη των λοιμωξιολόγων αποφασίστηκε δύο νέες περιφέρειες να περάσουν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Τα Ιωάννινα από την Πέμπτη, και συγκεκριμένα από τις 06:00 το πρωί, περνoύν στο επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις Σέρρες που επίσης βρίσκονταν στο επίπεδο 3 και μπαίνουν στο επίπεδο 4.

Ο χάρτης όπως διαμορφώνεται την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου

Σε μια κλωστή κρέμεται η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Πλέον, στο επίκεντρο μπαίνει η Θεσσαλονίκη, όπου κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο σχεδόν όσα κρούσματα βρέθηκαν στην Αττική, με την αύξηση συγκριτικά με την Δευτέρα να είναι τεράστια (σ.σ. 291 την Τρίτη έναντι 84 την Δευτέρα). Σε ό,τι αφορά δε το λεκανοπέδιο, η κατάσταση -παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων- θεωρείται ελεγχόμενη με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι αυξητικές τάσεις της πανδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής.

Εκτός αυτών των περιφερειών, ιδιαιτέρως ανησυχητικά ήταν τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιφέρειες, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς. Ειδικότερα, στον Έβρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, στη Χαλκιδική 22, στη Ροδόπη 73, στην Πέλλα 20, στη Δράμα 18, στην Καβάλα 12, στο Κιλκίς 11, στην Ξάνθη 15, στη Λάρισα 47, στα Τρίκαλα 19 και στη Χίο 61, με κάποιες από αυτές τις περιοχές να βρίσκονται στο επίπεδο 2 και άλλες στο επίπεδο 3, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να βρεθούν ανά πάσα στιγμή στο «κόκκινο».

Η περίπτωση των Σερρών αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο γρήγορα μπορεί ο κοροναϊός να εξαπλωθεί στην κοινότητα, οδηγώντας σε έκρηξη κρουσμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν οι Σέρρες να περάσουν από το «πράσινο» επίπεδο συναγερμού στο «πορτοκαλί» χωρίς να μεσολαβήσει το «κίτρινο» επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο 3. Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη και πρέπει άμεσα να ανακόψουμε την εξάπλωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί» τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν πιστά τα μέτρα, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση ακόμη και στις περιοχές που αυτή τη στιγμή πάνε καλύτερα. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερα αναφορά μάλιστα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, όπου χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί εκεί οριακή, ζητώντας από τους πολίτες των δύο αυτών πόλεων να εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα. «Μας τρομάζει που τις τελευταίες ημέρες ανέβηκε ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και από τα 28 έτη και πήγε στα 34» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε για τη Θεσσαλονίκη που έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες ότι ο ιός ζει περισσότερο, ενώ οι μικρές ηλικιακές ομάδες, η διασκέδαση και η μετακίνηση έφεραν τη συμπρωτεύουσα σε αυτή την κατάσταση.

Για τις περιοχές που είναι κοντά «κόκκινo» «θα δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα συμπεριφερθεί εκεί η τοπική κοινωνία, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα, ακόμα και αυτά που έχουν να κάνουν με την ένταξη μιας περιοχής στο «κόκκινo», δεν είναι ίδια με ένα τοπικό lockdown» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου που λειτουργούν σε περιοχές, όπως η Κοζάνη.

Γέμισαν σε λίγες μέρες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Ειδικά σε ό,τι αφορά στη συμπρωτεύουσα, η κατάσταση είναι δραματική, με το σύστημα Υγείας να δέχεται πλέον μεγάλη πίεση, στοιχείο που ανησυχεί τους ειδικούς. Όπως ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, «οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο