“Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίου δεν θα είναι εφικτή πριν τις αρχές του 2021”, τόνισε ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Άρης Κατζουράκης. «Υπάρχουν κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις ότι και τον Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε κάτι. Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι περισσότεροι επιστήμονες το θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει το εμβόλιο σε μεγάλη κλίμακα και μαζική παραγωγή, πριν τις αρχές του 2021».
Ο Έλληνας καθηγητής μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι η εναέρια μετάδοση του ιού είναι πιο σημαντική σε σχέση με εκείνη που σημειώνεται μέσω αντικειμένων.
«Δηλαδή, στην πρώτη φάση δίναμε μεγάλη έμφαση στον καθαρισμό των αντικειμένων, αλλά ο φόβος μετάδοσης μέσω αντικειμένων που έχουν μείνει ανενεργά μέσα στο χώρο, είναι μικρότερος απ’ ό,τι αρχικά πιστεύαμε» τόνισε, διευκρινίζοντας, πάντως, πως η προσωπική υγιεινή εξακολουθεί να παραμένει μεγάλης σημασίας.
Αναφερόμενος στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που βρίσκονται σε διαδικασία δοκιμής, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο ειδών. «Είναι αυτά που προστατεύουν αυτόν που έχει εμβολιαστεί από το να μολυνθεί. Αλλά εμβόλια λειτουργούν κατασταλτικά στα συμπτώματα. Μάλλον εκεί θα ανήκουν τα εμβόλια που δοκιμάζονται. Και αυτό θα είναι προβληματικό όσον αφορά την καταπολέμηση της πανδημίας».
Επιπλέον, χαρακτήρισε τα γρήγορα και μαζικά τεστ ως μια καλή μορφή αντιμετώπισης της πανδημίας. «Έτσι μπορεί να φανεί αν υπάρχει ο ιός σε έναν μεγαλύτερο χώρο. Αυτές οι νέες μορφές τεστ αν διατεθούν σε μεγάλη κλίμακα, βοηθούν στην ιχνηλάτηση του ιού. Και αν περιορίσουμε τη διασπορά, μπορούμε να κυνηγήσουμε τον ιό, και να προστατέψουμε τον πληθυσμό γενικότερα από καινούριες τοπικές επιδημίες» κατέληξε.
Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους προκάλεσε το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης:
Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον ιό. Αυτό υποστηρίζουν σήμερα οι Financial Times, που επικαλούνται δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού.
“Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε “ισχυρές ανοσοαποκρίσεις” σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών” αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί εν τέλει ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν την είδηση αυτή.