Μπορεί όλες οι χώρες να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο του λοκντάουν, ωστόσο τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν την αρχική απόφαση. Ήδη στην Ευρώπη τα μέτρα που λαμβάνονται προς το παρόν αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, στην χρήση μάσκας και στην εφαρμογή τοπικών λοκντάουν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, την στιγμή που δεν έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις στα συστήματα υγείας.
Η Γαλλία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων χθες. Η επιλογή μια νέας καραντίνας έχει ξαναπέσει στο τραπέζι, καθώς το δεύτερο κύμα φαίνεται ότι είναι σφοδρότερο από το πρώτο. Αυτό ανέφερε ο Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου που συμβουλεύει την γαλλική κυβέρνηση.
“Είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά ακόμη κι εμείς έχουμε εκπλαγεί από τη βαναυσότητα αυτού που συμβαίνει εδώ και 10 μέρες”, σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.
“Το δεύτερο κύμα θα είναι μάλλον πιο ισχυρό από το πρώτο” και “πολλοί από τους συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει”, πρόσθεσε ο Ντελφρεσί, κάνοντας λόγο για μια “δύσκολη, έως και κρίσιμη κατάσταση”.
Αρνητική πρωτιά
Νέο ρεκόρ καταγράφηκε χθες, Κυριακή, στη Γαλλία, όπου το προηγούμενο 24ωρο διαγνώσθηκαν 52.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο πραγματικός τους αριθμός μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε “περίπου 100.000 την ημέρα”, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει, πρόσθεσε, να αυξάνεται, ενώ ξεπερνάει τους 2.500 για πρώτη φορά από τον Μάιο.
Ο Ντελφρεσί θεωρεί πιθανές “δύο υποθέσεις” για να αντιμετωπιστεί το δεύτερο αυτό κύμα.
Η πρώτη είναι “να πάμε προς μια πιο μαζική απαγόρευση κυκλοφορίας, τόσο ως προς τις ώρες που θα ισχύει όσο και ως προς την έκτασή της, σε επίπεδο εθνικής επικράτειας, η οποία θα μπορεί να ισχύει για το σαββατοκύριακο”. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, στη συνέχεια μπορεί να εξεταστεί η επιβολή καραντίνας.
Η δεύτερη υπόθεση είναι “να πάμε απευθείας σε μια καραντίνα, λιγότερο σκληρή από εκείνη του Μαρτίου”, η οποία “θα επιτρέπει ίσως την διατήρηση μιας σχολικής δραστηριότητας και ενός αριθμού οικονομικών δραστηριοτήτων”, με αυξημένη προσφυγή στην τηλεργασία.
Η επιδημιολογική εικόνα της Γαλλίας από την αρχή της πανδημίας
Κατά το πρώτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στη Γαλλία την άνοιξη, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, στη χώρα αυτή επιβλήθηκε γενική καραντίνα σε όλον τον πληθυσμό για δύο μήνες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γαλλία από την COVID-19 ανέρχεται σήμερα σε 34.761.
Από τα μέσα του Οκτωβρίου, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας. Αυτό το σαββατοκύριακο επεκτάθηκε και αφορά πλέον 46 εκατομμύρια Γάλλους ήτοι τα δύο τρίτα του πληθυσμού.
“Μια νέα καραντίνα μοιάζει κάτι το εύλογο, έγινε στο Ισραήλ, στην Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία”, δήλωσε παράλληλα ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
“Αν ξανακλείσουμε τελείως, όπως κάναμε τον Μάρτιο, δεν διακινδυνεύουμε ένα -10% ύφεσης, αλλά μια κατάρρευση της οικονομίας”, προειδοποίησε ωστόσο ο πρόεδρος της ένωσης Γάλλων εργοδοτών Medef Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ.
Κατά το πρώτο κύμα, ασθενείς από περιοχές που είχαν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την COVID-19 μεταφέρονταν σε άλλες που είχαν πληγεί λιγότερο, ώστε να μειωθεί λίγο η πίεση που ασκείτο στις πρώτες. Ωστόσο πλέον είναι πιο περίπλοκο να γίνουν οι μεταφορές αυτές, καθώς τώρα το δεύτερο κύμα πλήττει όλη την επικράτεια, προειδοποιούν οι ειδικοί.