Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Νίκο Μπελογιάννη, γιο του αγωνιστή της Αριστεράς και της συγγραφέα Έλλης Παππά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών. Τα συλλυπητήρια μηνύματα έρχονται από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με την αναγγελία του θανάτου του Νίκου Μπελογιάννη, έκανε την εξής δήλωση: «Το Νίκο θα τον θυμάμαι πάντα, έτσι όπως τον γνώρισα στη διεπιστημονική έρευνά μας της αρχαίας Καρθαίας, στη Τζια. Χαμογελαστός, προσηνής, να δίνει οδηγίες για την προστασία των κιόνων του ναού της «Αθηνάς», σμιλεμένων στον τοπικό εύθρυπτο κογχυλιάτη λίθο. Θα τον θυμάμαι πάντα να συζητάμε –και πολλές φορές να διαφωνούμε- οι τρεις μας, με τον αείμνηστο αρχιτέκτονα μας Αλέκο Παπανικολάου, τις προτάσεις αποκατάστασης της ακρόπολης της κυκλαδίτικης αρχαίας πόλης».
ΣΥΡΙΖΑ: Συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τους δημοκρατικούς αγώνες
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει: «Ο Νίκος Μπελογιάννης συνδέθηκε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με τους δημοκρατικούς αγώνες και την υπόθεση της Αριστεράς. Γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, γεννημένος μέσα στη φυλακή το 1951 ένα χρόνο πριν την εκτέλεση του πατέρα του, ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς, μεγάλωσε με τη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου. Άνθρωπος αθόρυβος, με ανοιχτές ιδέες υπήρξε συνεπής και ακούραστα μαχητικός. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Τι αναφέρει το ΚΚΕ
«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Νίκου Μπελογιάννη, γιου του εκτελεσμένου κομμουνιστή Ν. Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή» αναφέρει μήνυμα του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο λογαριασμό του στο twitter.
Λίγα λόγια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Ο Νίκος Μπελογιάννης που νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ήταν χημικός μηχανικός, και μητέρα του ήταν η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε στη φυλακή το 1951. Έναν χρόνο αργότερα εκτελέστηκε ο πατέρας του, ο «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο», Νίκος Μπελογιάννης, ενώ η μητέρα του Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε με την θεία του, Διδώ Σωτηρίου, μέχρι τα 12 χρόνια του.
Ήταν απόφοιτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και εργάστηκε στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Επί πολλά χρόνια και μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν επικεφαλής του Κέντρου Λίθου (μονάδα του υπουργείου Πολιτισμού) και διέσχιζε ακάματος την Ελλάδα απ’ άκρου εις άκρον για να «θεραπεύει» μνημεία. Συνεργάστηκε με την «Ελευθεροτυπία» και το Fragilemag, γράφοντας κείμενα που «έδεναν» την επικαιρότητα, ελληνική και διεθνή, με την Ιστορία, και στα οποία ξεχώριζαν η ευρυμάθεια, το χιούμορ, η ευφυΐα και ο ανθρωπισμός του. Παράλληλα, από την αυγή του 21ου αιώνα ασχολήθηκε με το έργο των γονιών του, καθώς και της θείας του, Διδώς Σωτηρίου, μέσω επανεκδόσεων, εκδόσεων, επιμελειών και εκδηλώσεων.
Ο ίδιος έγραψε τα βιβλία: «Σταλινισμός: Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» (εκδόσεις ‘Αγρα, 2012, με την Αγγελική Κώττη) και «Αυτά λοιπόν τα νέα του Αλεξάνδρου. Στιγμιότυπα της μνημονιακής εποχής δεξιάς και αριστεράς» (Εκδόσεις ‘Αγρα, 2016). Με γραπτές οδηγίες, ανέθεσε στους φίλους του την αποτέφρωση της σωρού του, ορίζοντας σαφώς πως δεν επιθυμεί να προηγηθεί ή να ακολουθήσει οποιαδήποτε τελετή.
Για τον πατέρα του, όπως του τον περιέγραφαν η μητέρα και η θεία του είχε πει: «Ήταν ο διανοούμενος της Αριστεράς, το πιο φωτισμένο πνεύμα, που απλώς προέτρεξε της εποχής του πάρα πολύ. Και, φυσικά, ήταν ανεπιθύμητος σε όλους γι’ αυτόν το λόγο – και στη Δεξιά και στην Αριστερά».