Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, αναφορικά με τις αλλαγές που αφορούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και στον τρόπου που εντάσσονται οι πολίτες ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Στόχος, όπως δήλωσε στο podcast του ΘΕΜΑ Radio 104,6 ο υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος, είναι να διασφαλιστεί, πέραν από την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο των προσλήψεων και η καταλληλότητα των υπαλλήλων. «Να μπαίνει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση», εξέφρασε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε πως η διαδικασία θα περιλαμβάνει Πανελλήνιες γραπτές εξετάσεις και ψυχομετρικά τεστ για την προσωπικότητα και τις ικανότητες των υποψηφίων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλά και για τα επόμενα βήματα μεταρρύθμισης του κράτους. Μετά το ΑΣΕΠ θα νομοθετηθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών θα θεσμοθετήσει νέο εκλογικό σύστημα για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αντικαθιστώντας την απλή αναλογική. Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως τον ερχόμενο μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τους τόπους διαμονής τους.
Πάντως, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργού Εσωτερικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θόδωρο Λιβάνιο, μια σειρά από διοικητικές αρμοδιότητες, ώστε ο κ. Θεοδωρικάκος να «τρέξει» τις αλλαγές στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.
Πώς λειτουργεί το ΑΣΕΠ;
Να αναφέρουμε πως το ΑΣΕΠ συγκροτείται από 28 μέλη (Πρόεδρο, 3 Αντιπροέδρους, 24 Συμβούλους), οι οποίοι επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Ολομέλεια, η Ελάσσων Ολομέλεια και τα 5 Τμήματα λειτουργούν ως συλλογικά όργανα, με συγκεκριμένες ιεραρχημένες αρμοδιότητες στη λήψη αποφάσεων. Τα μέλη του ΑΣΕΠ είναι πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και επαγγελματικής επάρκειας και ιδίως πρόσωπα που έχουν διατελέσει ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ανώτεροι ή ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί ή υπάλληλοι, καθηγητές ΑΕΙ ή ανώτατα στελέχη δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα. Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ, η οποία αποτελείται από 213 υψηλού επιπέδου υπαλλήλους, επικουρεί ενεργά τα μέλη του ΑΣΕΠ και λειτουργεί υπερεντατικά προκειμένου να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Επίσης, το έργο του Συμβουλίου υποστηρίζουν ενεργά και 11 υπάλληλοι με την ιδιότητα του Ειδικευμένου Επιστημονικού Προσωπικού.
Στις κύριες αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ περιλαμβάνονται: η επιλογή του τακτικού προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο έλεγχος της νομιμότητας των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή της απασχόλησης με σύμβαση μίσθωσης έργου που διεξάγουν φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εποπτεία της αξιολόγησης του προσωπικού του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών και της ορθολογικής αξιοποίησης – ανακατανομής του απασχολούμενου προσωπικού καθώς και ο έλεγχος παράνομων προσλήψεων, από Συμβούλους – Επιθεωρητές του ΑΣΕΠ με την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου.