Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν επιχειρεί να παρέμβει στην νέα εποχή, στην εποχή της πανδημίας, αναπτύσσοντας ψηφιακές δράσεις, προκειμένου να μπορεί η θεατρική πράξη να έρθει σε επαφή με περισσότερο κόσμο. Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το ζωντανό θέατρο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με οτιδήποτε άλλο, προχωράνε στο νέο πείραμα ανοίγοντας καινούριους δρόμους.
Μια νέα εποχή για τις παραστατικές τέχνες, κατά την οποία, πέρα από το βασικό καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, το Θέατρο Τέχνης επιχειρεί, όπως πολλοί διεθνείς καλλιτεχνικοί οργανισμοί, να αναπτύξει μια ευρύτερη, πολυδιάστατη δράση μέσα από τρεις βασικούς άξονες: το ψηφιακό ρεπερτόριο και την ψηφιακή εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση για επαγγελματίες του θεάτρου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις για όλους μέσα αλλά και έξω από τις δύο σκηνές του.
Διάλογος μεταξύ θεάτρου και ψηφιακής πραγματικότητας
Το Θέατρο Τέχνης δημιουργεί με αυτό τον τρόπο παραστάσεις και δράσεις που σχεδιάζονται εξαρχής για το διαδίκτυο σε πολυμεσική (web), ηχητική (audio) ή ζωντανή (live) μορφή, ανοίγοντας τον διάλογο μεταξύ θεάτρου και ψηφιακής πραγματικότητας σε επίπεδο δημιουργίας και όχι μόνο μετάδοσης, ενώ διευρύνει τη σχέση του θεάτρου και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως οι επιχειρήσεις ή ο τουρισμός αλλά και επεκτείνει την εκπαιδευτική του δράση πέρα από την επαγγελματική εκπαίδευση ηθοποιών που παρέχει η Δραματική του Σχολή από το 1942 έως σήμερα. Ταυτόχρονα δε διστάζει να βγει έξω, για να συναντήσει το κοινό εκτός θεατρικών σκηνών.
Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης, τονίζοντας ότι τίπUθιστά τη μοναδική εμπειρία του ζωντανού θεάτρου, προετοιμάζεται για την έναρξη του ρεπερτορίου 2020-21, που πρόκειται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. Το φετινό ρεπερτόριο χαρακτηρίζεται από σημαντικές συνεργασίες και συμπράξεις, δίνει έμφαση στο ελληνικό έργο και τους ελληνικούς μύθους αλλά και σε προτάσεις νέων σκηνοθετών, ενώ είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Οι δράσεις της πλατφόρμας «Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι». Ψηφιακό ρεπερτόριο 2020-21
Το ψηφιακό ρεπερτόριο περιλαμβάνει δύο έργα: ένα audio (που θα ανέβει σε μορφή podcast) και ένα web. Η συγγραφή των κειμένων ανατέθηκε σε δύο θεατρικούς συγγραφείς-συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης. Στο νέο web είδος που θα εγκαινιαστεί, η πρωτότυπη, ειδική για το μέσο κινηματογραφική σκηνοθεσία και η κινηματογράφηση θα γίνει από τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Διαμαντή Καραναστάση που υπέγραψε και την κινηματογράφηση των πρώτων παραστάσεων που ανέβηκαν στην πλατφόρμα «Θέατρο Τέχνης και στο Σπίτι» τον περασμένο Μάρτιο.
Η συγκεκριμένη δράση υποβλήθηκε τον Μάιο του 2020 ως πρόταση επιχορήγησης ψηφιακού πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και επιχορηγήθηκε με το ποσό των 13.000 ευρώ. Παράλληλα, το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για νέα audio και web έργα που στοχεύει να ενταχθούν αργότερα στο ψηφιακό του ρεπερτόριο.
* Audio έργο (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020) – «Αυτοί που κοιτούν» – Κείμενο/Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου.
* Web έργο (Προγραμματισμένη πρεμιέρα: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020) – «Πυραμίδες» – Κείμενο/Θεατρική Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης.
Προκύρηξη Διαγωνισμουύ
Το Θέατρο Τέχνης προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή audio και web έργων που θα έχουν ως πηγή έμπνευσης το σύνθημα της σεζόν 2020-21: «Και τα στόματα εφωνάξαν όσα αισθάνετο η καρδιά» από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού. Διευκρινίζεται ότι ο στίχος μπορεί να ερμηνευτεί απολύτως ελεύθερα και ανεξαρτήτως ιστορικού πλαισίου.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε πρωτοεμφανιζόμενους, νέους και δόκιμους συγγραφείς που καλούνται να δημιουργήσουν και να καταθέσουν την πρότασή τους με ψευδώνυμο και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση production@theatro-technis.gr, με την ένδειξη audio ή web έργο, έως την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021. Το έργο μπορεί να είναι πρωτότυπο ή διασκευασμένο για τη συγκεκριμένη θεματική και για το μέσο στο οποίο απευθύνεται.
Ψηφιακή εκπαίδευση
Το φετινό πρόγραμμα φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με θέμα την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, το έργο του ιδρυτή του Καρόλου Κουν, σημαντικά κείμενα της παγκόσμιας κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας και πολλά άλλα. Τα πρώτα προγράμματα σχεδιάζονται και προγραμματίζονται να είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες-αιτήσεις, επισκεφθείτε την νέα ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης: https://www.theatro-technis.gr/