Σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκαν από τις 00.30 τα ξημερώματα της Κυριακής (25 Οκτωβρίου) εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι ζουν στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές της Ελλάδας.
Οι δρόμοι και οι πλατείες τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης μετά τις 00.30 όταν και τέθηκε σε ισχύ η νυχτερινή καραντίνα, άδειασαν και δεν θύμιζαν σε τίποτα τα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουμε στο μυαλό μας ενώ στους δρόμους έως και λίγη ώρα πριν από τις 00.30 επικρατούσε κίνηση με τους τελευταίους να επιστρέφουν σπίτι τους για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου σε τυχόν έλεγχο.
Ακολουθούν φωτογραφίες από την Αθήνα:
Θυμίζουμε πως ξεκίνησε από το Σάββατο (24 Οκτωβρίου) η εφαρμογή των νέων μέτρων που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα από το πρωί στις 06.00 άρχισε η εφαρμογή των νέων μέτρων. Ειδικότερα, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 05.00 το πρωί ενώ και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Τα νέα μέτρα ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την λοίμωξη Covid-19, στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) εντάσσονται οι Π.Ε Καστοριάς, Κοζάνης, ενώ ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3, (Αυξημένης Επιτήρησης) είναι η περιφέρεια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
Δείτε φωτογραφίες από τη Θεσσαλονίκη:
Ποιοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν μετά τις 00.30;
Όσον αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 00.30, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα πατώντας εδώ και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.