Οι υπουργοί Εξωτερικών τριών χωρών της Βαλτικής και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια τέθηκαν σήμερα σε καραντίνα, αφού συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Ο Άνζε Λόγκαρ υποβλήθηκε χθες σε τεστ, αφού ολοκλήρωσε την Πέμπτη μια περιοδεία σε βαλτικές χώρες, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του στη Λετονία Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, στην Εσθονία Ούρμας Ρέινσαλου, στη Λιθουανία Λίνας Λινκεβίτσιους και επιπλέον τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, «διέκοψε κάθε άμεση επαφή» και θα υποβληθεί σε εξετάσεις, είπε η εκπρόσωπος τύπου της Άννα Κρασούλινα.
Συναγερμός στην Ευρώπη – Πάνω από 200.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, για την ακρίβεια δέκα ημέρες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε και για πρώτη φορά ξεπέρασε την περασμένη Πέμπτη τα 200.000 ημερήσια κρούσματα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, με πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης να καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Να αναφέρουμε πως η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το AFP, συνολικά στην ήπειρο έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί περίπου 8,2 εκατομμύρια κρούσματα του ιού και περισσότεροι 258.000 θάνατοι από τη νόσο covid-19. Η Ευρώπη ως περιφέρεια καταγράφει περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την Ινδία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί την ώρα που χώρες όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία κατέγραψαν την Πέμπτη (22 Οκτωβρίου) τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Αυτή η αύξηση πάντως, φαίνεται να οφείλεται εν μέρει στη διενέργεια πολύ περισσότερων διαγνωστικών τεστ σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, με τον παγκόσμιος απολογισμός των μολύνσεων να ανέρχεται στα 41,91 εκατομμύρια κρούσματα την ώρα που οι θάνατοι ξεπερνούν το 1,1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, η περασμένη Τετάρτη ήταν η ημέρα με τον υψηλότερο ημερήσιο συνολικό αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, 422.835. Εξάλλου, μέχρι σήμερα η Ευρώπη καταγράφει σχεδόν το 19% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περίπου το 22% των παγκόσμιων θανάτων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη
Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ισπανία, Βόρεια Αγγλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιταλία, Πολωνία, Γερμανία και Πορτογαλία είναι οι χώρες σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, με τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη. Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, περιορισμοί στις μετακινήσεις, μερικό lockdown, κλείσιμο σχολείων και απαγόρευση συναθροίσεων είναι μερικά από τα μέτρα που έχουν σκεφτεί οι κυβερνήσεις των παραπάνω ευρωπαϊκών χωρών, σε συνεργασία φυσικά με τους αρμόδιους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να περιορίσουν την πορεία του κορωνοϊού και τον ρυθμό μετάδοσής του.