Η κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εναντίον του κορωνοϊού άρχισε ξανά στις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα όπου παρέμενε σε αναμονή, μετά τη σπάνια ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, πριν από περίπου έξι εβδομάδες.
Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή της να συνεχιστεί η δοκιμή, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Να αναφέρουμε πως η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Σε «επικίνδυνο μονοπάτι» ορισμένες χώρες εξαιτίας της εξέλιξης της νόσου Covid-19
Ο κόσμος βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη καμπή σχετικά με τον κορωνοϊό και ορισμένες χώρες βαδίζουν σε επικίνδυνο μονοπάτι, αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των υγειονομικών υπηρεσιών τους υπό το βάρος της επιδημίας, όπως προειδοποίησε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή στην πανδημία Covid-19, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο», σχολίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ σκληροί και ορισμένες χώρες βρίσκονται σε επικίνδυνο μονοπάτι. Για αυτό προτρέπουμε τους ηγέτες να αναλάβουν αμέσως δράση, να αποτρέψουν περισσότερους μη αναγκαίους θανάτους, (να προλάβουν ώστε) οι απαραίτητες υγειονομικές υπηρεσίες να μην καταρρεύσουν και τα σχολεία να μην κλείσουν ξανά. Όπως είχα πει τον Φεβρουάριο και επαναλαμβάνω σήμερα: Δεν πρόκειται για άσκηση».
Νοσοκομεία και εντατικές λειτουργούν κοντά στο όριο της πληρότητάς τους ή πέραν αυτού
Ο Τέντρος επεσήμανε πως πάρα πολλές χώρες καταγράφουν εκθετική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων και «αυτό οδηγεί τώρα τα νοσοκομεία και τις εντατικές να λειτουργούν κοντά στο όριο της πληρότητάς τους ή πέραν αυτού, και βρισκόμαστε ακόμη στον Οκτώβριο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού σύντομα. Βελτίωση των τεστ, ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν μολυνθεί και απομόνωση όσων κινδυνεύουν να διασπείρουν τον ιό θα επιτρέψουν στις χώρες να αποφύγουν τα λοκντάουν.