Τη συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στις λιβυκές δυνάμεις για εκεχειρία χαιρέτισε με μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία εκεχειρίας επιτεύχθηκε στη Γενεύη μεταξύ των λιβυκών πλευρών. Ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι είναι «ένα θεμελιώδες βήμα προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε: «Συγχαίρω τις πλευρές γιατί προέταξαν το συμφέρον της χώρας τους πάνω από τις διαφορές τους», ενώ τόνισε ότι μένει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Πάρα πολλοί άνθρωποι υπέφεραν» από τη σύγκρουση «για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για τους θανάτους αμάχων που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις.
«Να σεβαστούν τις διατάξεις όλες οι πλευρές»
«Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους περιφερειακούς παράγοντες να σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν την εφαρμογή της χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από το 2011. Την Παρασκευή το πρωί, οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη υπέγραψαν εθνική και μόνιμη εκεχειρία, όπως μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη που διοργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι χωρισμένη σήμερα μεταξύ δύο αντίπαλων αρχών: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στη δυτική πλευρά της χώρας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και τις αρχές της ανατολικής Λιβύης, συμμαχικές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα που υποστηρίζεται από μέρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου και τον πρόεδρό του Ακίλα Σάλεχ. Η καθεμιά πλευρά υποστηρίζεται από διεθνείς χορηγούς.