Πολιτική

Δένδιας Λαβρόφ: Συνάντηση τη Δευτέρα στην Αθήνα

Δένδιας Λαβρόφ: Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».  Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρας 13:30.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οικονομική και την ενεργειακή συνεργασία, καθώς και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος,  με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο,  τη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν «Κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας το 2021».  Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρας 13:30.

Η Ελλάδα ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία

Επιστολές προς τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, έστειλε ο Νίκος Δένδιας, στις οποίες επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητά να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες χώρες έχουν στενές σχέσεις με την γειτονική μας χώρα. Εκτός από την αγορά όπλων οι Τούρκοι έχουν σχέσεις και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Κορυφαίο παράδειγμα σε αυτό είναι η Γερμανία.

Η Ελλάδα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά με επιστολή του στον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, περνώντας στην αντεπίθεση μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Γι’ αυτό ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξεταστούν άμεσα περαιτέρω μέτρα. Επίσης, στην επιστολή του προς τον κ. Βάρχελι αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Βέβαια την ίδια στιγμή τα Τουρκικά Ερευνητικά πλοία παραμένουν κοντά στο Καστερλόριζο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ούρους Ρέιτς έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων.