Opinion Leader

Νάσος Ηλιόπουλος στο pagenews.gr: Ο Παππάς διέφυγε ή από ανικανότητα ή επειδή κάποιος από την ΕΑ τον βοήθησε

Νάσος Ηλιόπουλος στο pagenews.gr: O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή «Opinion Leader» με τον Δημήτρη Τάκη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας από τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την εξαφάνιση Παππά μέχρι την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Σε μια μέρα όπου υπάρχουν πολλές σημαντικές ειδήσεις από τις μεταγωγές των χρυσαυγιτών στις φυλακές και την εξαφάνιση του Χρήστου Παππά μέχρι την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην εκπομπή του pagenews.gr «Opinion Leader» και στον Δημήτρη Τάκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «καυτό» θέμα της διαφυγής του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής έθεσε το ερώτημα «αν ο Παππάς διέφυγε ή από ανικανότητα ή επειδή κάποιος από την Ελληνική Αστυνομία τον βοήθησε». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή την κίνηση. Επίσης, σε ερώτηση από τον Δημήτρη Τάκη για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, απάντησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα «βάλει πλάτη» αν υπάρξει τέτοια πρόταση από τους λοιμωξιολόγους, καθώς πρώτα από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, όπως είπε.

Διαβάστε τα όσα είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος:

Για το θρίλερ της εξαφάνισης του Χρήστου Παππά:

«Είναι ο δεύτερος της ηγεσίας της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης που διαφεύγει. Είναι ο κ. Παππάς, που δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος, αλλά ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και ήδη έχει διαφύγει και ο κ. Λαγός που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να απαντήσει γιατί έστειλε κατάλογο που περιελάμβανε το όνομα του κ. Λαγού, αλλά το έστειλε εκ των υστέρων. Αν ισχύει το επιχείρημα που έχουμε ακούσει. Γιατί δεν περιλαμβάνεται το όνομα του κ. Λαγού σε αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα εξόδου από τη χώρα.

Ξαναλέω ότι ο κ. Παππάς δεν είναι ένας τυχαίος, είναι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, μιας καταδικασμένης πλέον εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης. Προφανώς και πρέπει να απολογηθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει να απαντήσει ένα ξεκάθαρο ερώτημα: Ή ο κ. Παππάς έφυγε επειδή κάποιος από την Ελληνική Αστυνομία τον βοήθησε να διαφύγει ή ο κ. Παππάς έφυγε λόγω ανικανότητας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, εμείς περιμένουμε παραιτήσεις.

Γνωρίζετε πολύ καλά από την εμπειρία σας, ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι καινούργια: θέλω να σας υπενθυμίσω ότι κατά τη κατά τη διάρκεια της φυγοδικίας του Περίανδρου, ενός παλιού χρυσαυγίτη που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονική επίθεση το 1998 στον φοιτητή Κουσουρή, εκείνη την περίοδο πάλι είχαν υπάρξει ρεπορτάζ σε εφημερίδες, όπως η Καθημερινή, Τα Νέα, τα οποία αναφέρανε ότι άνθρωποι μέσα στην Ελληνική Αστυνομία οι οποίοι δεν θέλανε τη σύλληψη του Περίανδρου. Εντελώς τυχαία, ενώ ο Περίανδρος ήταν φυγόδικος είχε βρεθεί στον γάμο του Χρήστου Παππά. Εμείς θέτουμε το ερώτημα. Δεν έχουμε το στοιχείο για να πούμε ότι υπήρξε βοήθεια από το εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δεν βλέπουμε τρίτη «λύση» ή ολιγωρία ή συνεργασία. Την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο υπουργός και πρέπει να αναζητηθούν και ευθύνες και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στην πολιτική ηγεσία. Ήταν η μεγαλύτερη δίκη που έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση στη χώρα».

Για την πρόταση της εισαγγελέα να υπάρξει αναστολή γιατί δεν ήταν επικίνδυνοι για φυγή κάτι που διαψεύστηκε σε λίγες ώρες:

«Η πρώτη διάψευση για την εισαγγελική πρόταση ήρθε πρώτα από όλα από την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέτρεψε μια σειρά από δεδομένα που αναφέρονταν στην εισαγγελική πρόταση. Πρώτα από όλα για το λευκό ποινικό μητρώο μιας σειράς από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής που είχαν και παλιότερες καταδίκες. Προφανώς και σε μας προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση. Για παράδειγμα, μιλάμε για τον Μιχαλολιάκο που έχει καταδικαστεί για βομβιστικές επιθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Αυτό να σβήνεται και να προτείνει αναστολή. Όπως σωστά είπατε και σεις, η ίδια η πραγματικότητα έδειξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση ήταν σε μια εντελώς λαθεμένη βάση. Κάθε δημοκρατικός πολίτης είναι χαρούμενος με τον τρόπο που λειτούργησε η έδρα του δικαστηρίου και η πρόεδρος».

Για τη λογική του «χρυσαυγιτισμού» και πώς μπορεί να ξεριζωθεί από την κοινωνία μας αυτή η λογική:

«Πρώτα από όλα χρειάζεται να δούμε μια σειρά από θεσμικές ρήτρες. Είτε αυτό να κατοχυρωθεί και στο ανώτατο επίπεδο, δηλαδή συνταγματικά γιατί δυστυχώς ήταν μια χαμένη ευκαιρία η τελευταία συνταγματική αναθεώρηση που με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας δεν κατοχυρώθηκε ως αντισυνταγματική οποιαδήποτε διάκριση για ζητήματα φύλλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Αυτό ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη Δημοκρατία. Έχουμε να κάνουμε μια πολύ μεγάλη δουλειά ενάντια στον λόγο του μίσους. Και μέσα στα ΜΜΕ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμερίζονται αυτή την ανάγκη. Εμείς χθες βρεθήκαμε με τον πρόεδρο του ΕΣΡ.

Μία από τις αφορμές ήταν ότι μετά την καταδικαστική απόφαση υπήρξαν δημοσιεύματα λάσπης. Παραδείγματος χάριν επιτέθηκαν στη Μάγδα Φύσσα, λέγοντας ότι αυτή η γυναίκα, αυτή η μάνα, αυτό το σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα θα πάρει λεφτά από αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό τείχος απέναντι σε αυτές τις πρακτικές, αλλά είναι και σωστή η παρατήρηση ότι αυτές τις αντιλήψεις που δεν λέω ότι είναι χρυσαυγίτικες, αλλά έδωσαν χώρο ή νομιμοποίησαν τον χρυσαυγιτισμό, όπως η ξενοφοβία, πρέπει να απομονωθούν από το πολιτικό σύστημα. Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να παίξει πάνω στο χαρτί της ξενοφοβίας και βλέπουμε τώρα αυτό να έχει μια σειρά από φαινόμενα σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Για την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Η πρόταση δυσπιστίας για την κατάργηση κάθε πλαισίου για την πρώτη κατοικία ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή το είχαμε στο τραπέζι όταν κάναμε τις εσωκομματικές συζητήσεις και την προετοιμασία για τη Βουλή. Χθες νωρίς το πρωί αποφασίστηκε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό όχι για λόγους επικοινωνίας, αλλά για λόγους πολιτικής ουσίας. Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο, έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος καταργεί οποιαδήποτε προστασία στην πρώτη κατοικία. Αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε οι φορείς, το λέει η ΓΣΕΒΕΕ, το λένε τα Επιμελητήρια, το λέει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Το κορυφαίο θεσμικό εργαλείο που είχαμε από τη μεριά μας για να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει αυτή η συζήτηση στα κρυφά σε μια Βουλή που υπολειτουργεί, με τον πρωθυπουργό να κρύβεται και να μην έρχεται να τοποθετηθεί πάνω σε ένα κεντρικό νόμο, επιλέξαμε ότι πρέπει να επιλέξουμε αυτό το κορυφαίο θεσμικό μέσο πίεσης για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση τρεις μέρες να συζητήσει για το πτωχευτικό.

Είναι ένας πτωχευτικός νόμος που ούτε το ΔΝΤ στις πιο δύσκολες μέρες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν τόλμησε να προτείνει. Είναι ένας νόμος που θα φέρει στην Ελλάδα εικόνες από την Ισπανία. Θα δούμε αστυνομικούς να μπαίνουν σε σπίτια και να βγάζουν ανθρώπους έξω. Μπροστά σε αυτό, δεν είχαμε άλλη λύση»

Για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και Λαφαζάνη:

«Για τον κ. Γεραπετρίτη, δεν είναι ζήτημα καλών προθέσεων. Είναι ζήτημα νομοθέτησης. Όταν η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, που κανένας δεν μπορεί να την κατηγορήσει ως φορέα φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι με αυτό το νομοθέτημα καταργείται οποιοδήποτε πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό νομίζω είναι απόλυτο. Να δώσω ένα παράδειγμα για τους ευάλωτους. Με βάση αυτό το νομοθέτημα, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, μετατρέπεσαι σε ενοικιαστή. Για 12 χρόνια πληρώνεις νοίκι στο σπίτι σου, αν χάσεις τρία νοίκια σε πετάνε έξω και εδώ υποτίθεται βρίσκεται η δεύτερη ευκαιρία μετά από 12 χρόνια αν έχεις τα χρήματα μπορείς να ξαναγοράσεις το σπίτι σου στην τότε εμπορική του αξία. Τώρα, σε σχέση με το ότι τελείωσε το πλαίσιο τον Φλεβάρη του 2019. Τελείωσε ο νόμος Σταθάκη-Κατσέλη και υιοθετήθηκε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Να δεχτώ μια καλοπροαίρετη κριτική για αυτό το πλαίσιο, αν ήταν το καλύτερο. Πλαίσιο όμως υπήρχε και με βάση αυτό το πλαίσιο, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν γίνανε.

Ο κ. Σταϊκούρας χρησιμοποιεί τη μισή φράση από τη δέσμευση στο Eurogroup. H δέσμευση στο Eurogroup είναι ότι κλείνει τον κύκλο του ο νόμος Σταθάκη- Κατσέλη και προχωράμε σε ένα νέο συγκεκριμένο πλαίσιο. Η χώρα τώρα δεν είναι μέσα στα μνημονιακά δεσμά, είναι εκτός επιτήρησης. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, υπάρχει πτωχευτικός κώδικας που έχει πλαίσιο προστασίας. Δεν χρειάζεται να πτωχεύουν τα φυσικά πρόσωπα. Για πρώτη φορά, θα έχουμε ένα νόμο που δεν θα πτωχεύουν μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι, αλλά θα πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Για το αν είναι υποχρεωτική η πτώχευση:

«Προφανώς και δεν είναι υποχρεωτική η πτώχευση. Αν δείτε, όμως, την κριτική που ασκεί η ΓΣΕΒΕΕ. Φτιάχνει μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια από τα οποία δεν γίνεται να ξεφύγεις, τα οποία σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ύψος αυτών των οφειλών κ.ά. Με βάση τη σημερινή κατάσταση του τζίρου της αγοράς, το 81% των επιχειρήσεων στη ΓΣΕΒΕΕ είναι δυνητικά χρεωκοπημένο.

Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ενός νέου lockdown:

«Αν φτάσουμε στο σημείο που η επιτροπή θα προτείνει ένα νέο lockdown, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αμφισβητήσει αυτή την επιλογή. Για μας το ζήτημα της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από οποιοδήποτε άλλο ερώτημα. Ως πολιτική δύναμη έχουμε όχι μόνο τη δυνατότητα, αλλά την υποχρέωση να θέσουμε όλα τα ερωτήματα για το αν έγιναν όλα αυτά που έπρεπε να γίνουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο