Ελλάδα

Παγώνη κορωνοϊός: «Μπορεί να φτάσουμε και τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Παγώνη κορωνοϊός: Τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων είναι πιθανό να ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ.

Την αναγκαιότητα της πλήρης εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού από όλους τους πολίτες, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο Mega η κυρία Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της για τα αυξημένα κρούσματα, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου και τόνισε πως «αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1.500 με 2.000 κρούσματα κορωνοϊού τη μέρα».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τα νοσοκομεία και για τους γιατρούς».

Ακόμη σημείωσε πως «τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ και σωστά γίνονται», ενώ ανέφερε ότι «ο κόσμος έχει τρομάξει αρκετά και έχει θορυβηθεί, για αυτό νομίζω ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα και η νεολαία θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση». «Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών. Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε και τη μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», κατέληξε η κ. Παγώνη.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρωθυπουργός απεύθυνε διάγγελμα στους πολίτες ανακοινώνοντας νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο, Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. Στη νέα επίθεση του κορωνοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη. Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο