Κόσμος

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: «Δεν παραχωρούμε ούτε σταγόνα νερού, θα κάνουμε έρευνες και στην Κρήτη»

Αντιπρόεδρος Τουρκίας: Έρευνες και νοτίως της Κρήτης προανήγγειλε ο Φουάτ Οκτάι, με την κατάσταση να βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καμία διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης δεν δείχνει η Άγκυρα. Αντιθέτως οι νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της χώρας, Φουάτ Οκτάι, ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ενώ έχει ανακοινωθεί η ανανέωση της παράνομης NAVTEX έως τις 27 Οκτωβρίου, ο Οκτάι διαμηνύει πως η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα ότι αυτές θα επεκταθούν και νοτίως της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε:

«Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε, κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νοτίως της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε».

Σχετικά με το αν η Τουρκία δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας, ο Οκτάι ανέφερε: «Όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς».

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στο Αζερμπαϊτζάν τονίζοντας πως “δεν θα διστάσουμε να στείλουμε στρατό στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει στρατεύματα και να παρέχει στρατιωτική στήριξη αν το ζητήσει το Μπακού. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει προς το παρόν”. Τέλος, επέκρινε την αποκαλούμενη ομάδα του Μινσκ, αποτελούμενη από τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία σχηματίστηκε για τη διαχείριση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία χθες, οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα απάντησε άμεσα με αντι-NAVTEX. Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic, και πλέον κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.