Πολιτική

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Οι τέσσερις επιλογές που εξετάζει το Μαξίμου

Κορωνοϊός νέα μέτρα: Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η πανδημία στην Ελλάδα «έσπασε» το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και έτσι η κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει νέα έκτακτα μέτρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα άλλα 865 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού με αποτέλεσμα το αρνητικό ρεκόρ να «σπάσει» για δεύτερη συνεχόμενη μέρα μετά τα 667 χθες Τρίτη. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε με το που γύρισε από την Κύπρο και το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει να συζητάει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που χειροτερεύει καθημερινά. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων αναμένεται να γίνει με διάγγελμα του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη που θα έχει την Πέμπτη το πρωί με τους λοιμωξιολόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από την ώρα που κλείνει η εστίαση σε κάθε περιοχή έως τις 06:00. Δηλαδή, σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα, στην Αττική, όπου η εστίαση κλείνει τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 00:00 έως τις 06:00. Σε περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» και η εστίαση κλείνει στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας για ισχύσει από εκείνη την ώρα, έως τις 06:00. Σε περίπτωση που αποφασιστεί η εστίαση να κλείνει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, το ίδιο θα γίνει και με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις του πλανήτη με πιο πρόσφατη το Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 06:00 μπαίνει STOP στην κυκλοφορία. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θα «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω σε σχέση με την εστίαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατεβάζουν ρολά τα καταστήματα νωρίτερα απ’ ότι συμβαίνει τώρα. Ακόμα, εξετάζεται η ευρύτερη χρήση μάσκας, δηλαδή το να γίνει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές χαμηλότερου επιπέδου κινδύνου.

Ένα επιπλέον μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο διπλασιασμός του προστίμου για όσους δεν φορούν μάσκα, δηλαδή από τα 150 ευρώ η «καμπάνα» να πάει στα 300, καθώς και η αυστηροποίηση των ελέγχων από τις αρχές για την τήρηση όλων των μέτρων.

Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας σήμερα

Τι ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της ειδικής επιτροπής για τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδια για την επικαιροποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, μια σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή σε όλη την Επικράτεια. Δεδομένα που μας δημιουργούν προβληματισμό καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική. Τα δε χαρακτηριστικά της έξαρσης αυτής διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από την πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο σημερινός αριθμός-ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε μόλις ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρση. Μια έξαρση επιθετική, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα και στους νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας στην Επικράτεια τα 37 έτη (και σημειωτέων μόλις 28 έτη στη Θεσσαλονίκη) και με δείκτη θετικότητας στο 3,6%. Αριθμός κρουσμάτων σήμερα ρεκόρ αλλά και ρεκόρ τεστ με 24.116 τεστ μόνο σήμερα, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όλα τα κλιμάκια των υγειονομικών ελέγχων στη χώρα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας, πάντα με ένα μοναδικό κριτήριο: την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας.

Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής, που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί:

  • Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
  • Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
  • Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών.

Κάνω ιδιαίτερη έκκληση στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους αιρετούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης. Μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων μας.

Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο