Κόσμος

Στόλτενμπεργκ Ανατολική Μεσόγειος: Ανησυχεί για «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Στόλτενμπεργκ Ανατολική Μεσόγειος: Η κατάσταση στην περιοχή είναι «θερμή» για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ να φοβάται ότι θα υπάρξει «θερμό» επεισόδιο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την αυξημένη παρουσία στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στην περιοχή. Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν λέει να μειωθεί.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Τουρκία σημαντικούς συμμάχους, που συνεισφέρουν στο ΝΑΤΟ σε μεγάλο βαθμό, αν και με διαφορετικούς τρόπους. «Φυσικά και είμαι ανήσυχος για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι βλέπουμε αύξησή της. «Για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να συμβάλει ώστε να μειωθεί η ένταση, να αποκλιμακωθεί και να αποφευχθεί ένα επεισόδιο / ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε ένα μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων και απευθείας τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισήμανε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου ή ατυχήματος. Ο Γενς Στόλτενμπερκ ανέφερε πως στόχος είναι η «ενδυνάμωση αυτού του μηχανισμού» αποτροπής συγκρούσεων ώστε «να ελαχιστοποιηθεί» ο κίνδυνος ενός επεισοδίου / ατυχήματος και πως «αν συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην ξεφύγει εκτός ελέγχου και δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες», είπε τονίζοντας πως η πρωτοβουλία για τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων λειτουργεί χέρι με χέρι με την αντίστοιχη πρωτοβουλία διαλόγου που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση.

Αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη για το 2020

Σε σχέση τις αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ και του Καναδά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν για έκτο διαδοχικό χρόνο το 2020, καθώς το ένα τρίτο των χωρών έχουν επιτύχει τον στόχο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Αυτή η χρονιά θα είναι η έκτη διαδοχική χρονιά αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τους ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά, με μια πραγματική αύξηση 4,3%. Περιμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί», σημείωσε.

Το ΝΑΤΟ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, που είναι οι εκτιμήσεις για το 2019 και το 2020, οι ΗΠΑ καταβάλλουν τα περισσότερα, με τις αμυντικές δαπάνες τους να αντιπροσωπεύουν το 3,87% του ΑΕΠ τους.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτη τη Γερμανία, βρίσκονται δημοσιονομικά κάτω από τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους ζητεί να καταβάλλουν μια μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουν τον στόχο που είναι οι αμυντικές δαπάνες να αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.

Από τις 30 χώρες μέλη της Συμμαχίας, 10 βρίσκονται πάνω από το όριο αυτό το 2020. Ανάμεσα στις οποίες είναι η Ελλάδα (2,58%), η Βρετανία (2,43%), η Πολωνία (2,30%) και η Γαλλία (2,11%). Πέρυσι ήταν μόνο τρεις (ΗΠΑ, Ελλάδα και Βρετανία). Η Γερμανία εξακολουθεί να υπολείπεται (1,57%), όπως και ο Καναδάς (1,45%). Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συνεδριάσουν αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η «δίκαιη κατανομή των (στρατιωτικών) βαρών», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ.