Η κακή επιδημιολογική εικόνα της Ευρώπης δεν φαίνεται να βελτιώνεται με αποτέλεσμα μία σειρά από χώρες να παίρνουν σταδιακά αυστηρότερα μέτρα. Εξάλλου σε πολλές περιπτώσεις τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τον αριθμό του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου, με πολλούς να μιλούν για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας που σαρώνει την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο Σαρλ Μισέλ και οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τον τρόπο που θα κινηθούν από τη στιγμή που η κατάσταση με τον κοροναϊό δεν εμφανίζει βελτίωση. Ευρωπαϊκές πηγές είχαν αναφέρει ότι τους τρεις τελευταίους μήνες παρουσιάζεται συνεχής επιδείνωση. Στην Ευρώπη τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια, με τις χώρες να λαμβάνουν όλο και πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Στο «κόκκινο» η Ευρώπη στον χάρτη κρουσμάτων
Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Οι περισσότερες χώρες της δυτικής και κεντροανατολικής Ευρώπης (εξαιρούνται οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων) είναι κόκκινες στον χάρτη αυτό, που σημαίνει ότι καταγράφονταν 50 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν 4% ή υψηλότερο κατά τις 14 τελευταίες ημέρες.
Πέντε χώρες (Ιταλία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, «πορτοκαλί», δηλαδή είχαν κάτω από 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους αλλά το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν άνω του 4% ή είχαν μεταξύ 25-150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.
Άλλες πέντε χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ισλανδία) είναι γκρίζες στον χάρτη, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για τα τεστ στον πληθυσμό.
«Μισή – μισή» η Ελλάδα
Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.