Κόσμος

AstraZeneca: Πέθανε εθελοντής που συμμετείχε στη δοκιμή του εμβολίου

AstraZeneca: Δεν διευκρινίζεται υπό ποιες συνθήκες πέθανε ο εθελοντής και αν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο ή το placibo.

Ένας από τους εθελοντές που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή του εμβολίου που παρασκευάζουν η εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την νόσο Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, πέθανε όπως ανακοίνωσε η υγειονομική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε την υπηκοότητα του εθελοντή. Σύμφωνα ωστόσο με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάουλο, το οποίο βοηθά στον συντονισμό της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής, ήταν Βραζιλιάνος. Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες, με το Russia Today να μεταδίδει -επικαλούμενο τις βραζιλιάνικες υγειονομικές αρχές, πως ο άνδρας πέθανε μετά από επιπλοκές της νόσου. Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.

H εκτίμηση ΠΟΥ για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΠΟΥ, στα μέσα της επόμενης χρονιάς, δηλαδή το 2021, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊου ύστερα και από τις πρόσφατες διακοπές των μελετών σε ορισμένα υπό εξέλιξη εμβόλια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Οργανισμού, τα δεδομένα από τις μελέτες της τελικής φάσης 3 θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους και κατόπιν της ανάλυσης τους θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έναρξη του εμβολιασμού. Ήδη πολλές φαρμακευτικές εταιρείες που αναμένεται να ολοκληρώσουν πολύ σύντομα τη φάση 3 των δοκιμών εμβολίων σε εθελοντές, έχουν προχωρήσει στη μαζική παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων των υποψηφίων εμβολίων, τα οποία αν δεν κριθούν ασφαλή και αποτελεσματικά σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα θα ανακυκλωθούν.

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δυνητικά θα μπορούσαν να προσβληθούν ευκολότερα. Μάλιστα όπως παρατήρησε η ίδια η επιστήμονας, τα αποτελέσματα των μελετών μέχρι στιγμής όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εν εξελίξει εμβολίων ειδικά για τους ηλικιωμένους είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Εν τω μεταξύ, Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα υποψήφια εμβόλια θα καταθέσουν αίτηση αδειοδότησης είτε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) είτε στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων με το ενδεχόμενο αυτά να λάβουν ακόμη και άδεια έκτακτης ανάγκης. Επίσης, Γερμανοί ιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την εκρηκτική δυναμική που έχει αναπτύξει ο κορωνοϊος σε ολόκληρη των Ευρώπη προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να χαθεί το επόμενο διάστημα ο έλεγχος.

Χειροτερεύει η κατάσταση στις ΗΠΑ

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Δευτέρα τους 220.000, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Σύμφωνα με τη σχολή αυτή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη, οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 είχαν φθάσει τους 220.020, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό είχαν ξεπεράσει τα 8,2 εκατομμύρια.

Τον βαρύτερο απολογισμό θυμάτων έχει καταγράψει η Νέα Υόρκη (33.366 νεκροί), ακολουθούμενη από το Τέξας (17.468 θάνατοι). Καλιφόρνια, Νιού Τζέρζι και Φλόριντα έχουν ξεπεράσει τους δεκαέξι χιλιάδες νεκρούς η καθεμιά, ενώ πάνω από επτά χιλιάδες θύματα έχουν ανακοινωθεί σε Μασαχουσέτη, Ιλινόι, Πενσιλβάνια, Τζόρτζια και Μίσιγκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο